MENU
klinika

Kolonoskopia

Një procedurë e re që bën ‘mrekullinë, ju zgjat jetën!

17.05.2019 - 16:29

Heqja e polipeve gjatë kolonoskopisë mund të parandalojë kancerin kolorektal dhe të zvogëlojë në këtë mënyrë vdekjet nga sëmundja, zbulon një studim i ri.

Kanceri kolorektal është një nga kanceret më të zakonshme në të dy gjinitë, si burrat dhe gratë në mbarë vendin.

Testet dhe analizat si kolonoskopia mund të zbulojnë kancerin kolorektal të fazës së hershme para shfaqjes së simptomave.

Në një kolonoskopi, mjekët përdorin një tub të gjatë, të ndriçuar, fleksibël për të ekzaminuar brenda rektumit dhe zorrës së trashë.

kolonoskopia-konica.al
kolonoskopia-konica.al

Shumë zhvillime që ata shohin, përfshirë edhe polipet, mund të hiqen gjatë procedurës. Polipet janë një grumbull i vogël qelizash që rriten brenda trupit.

Shumica e polipeve janë të mirë, por disa (të quajtur adenomë) mund të bëhen kancer.

kolana e librave

Për të parë nëse heqja e polipeve gjatë kolonoskopisë mund të zvogëlojë vdekjen nga kanceri kolorektal, një ekip shkencëtarësh analizuan të dhëna nga mbi 2.600 pacientë që kishin hequr adenomat.

Gjatë një mesatare 16-vjeçare të ndjekjes, më shumë se 120 vdekje ndodhën në grup. Por vetëm 12 nga vdekjet ishin për shkak të kancerit kolorektal.

kolonoskopia-konica.al
kolonoskopia-konica.al

Kjo sugjeron që heqja e adenomave mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes nga kanceri kolorektal deri në një gjysmë.

Zbulimet tregojnë siguri të fortë se ka një përfitim afatgjatë për heqjen e këtyre polipeve dhe për të mbështetur rekomandimet e vazhdueshme të shqyrtimit të kancerit kolorektal në njerëz mbi moshën 50-vjeçare.

Provat klinike në vazhdim do të mbledhin dëshmi shtesë për të konfirmuar nëse ekzaminimi i kolonoskopisë mund të zvogëlojë këto vdekje në popullatën e përgjithshme.