MENU
klinika

Të jetosh me sidromën e këmbëve të palidhura

Nuk mund ta frenoni dëshirën për të lëvizur?

13.05.2019 - 21:50

Qëndrimi aktiv është zakonisht një gjë e mirë.

Por motivimi për të lëvizur shkon në ekstremet e padëshiruara për njerëzit me sindromë këmbë të “palidhura”.

Gjendja mund të shkaktojë ndjesi të ngrysura, tërheqëse ose zvarritëse në këmbë së bashku me një nevojë të fuqishme për të lëvizur për lehtësim.

Ndjenjat mund të shkojnë nga të pakëndshme në ankth.

trajtime ne kembe
trajtime ne kembe

Njerëzit me këtë gjendje mendojnë se ata duhet të lëvizin vetëm këmbët e tyre. Këmbët i ndjejnë  të pakëndshme ose edhe të dhimbshme nëse nuk i lëvizin .Kur është ekstrem, pacientët me këtë gjendje kur  ulen – në një takim, në një bisedë, duke parë  televizorin – dhe ata duhet të vazhdojnë të lëvizin këmbët, gjë që mund të jetë shumë shqetësuese për veten dhe për njerëzit e tjerë.

Sipas disa vlerësimeve, rreth 1 në 20 njerëz në mbarë vendin ka sindromë të këmbëve të shqetësuara. Është rreth dy herë më e zakonshme tek  gratë sesa tek  meshkujt. Çrregullimi mund të lindë në çdo moshë, por në përgjithësi është më serioz në moshën e mesme dhe më gjerë.

Aktiviteti lehtëson sikletin që ndjejnë  njerëzit me sindromë të këmbëve të shqetësuara, kështu që shpesh i mbajnë këmbët në lëvizje. Ata mund të lëkundin  ose përkulin këmbët.

Kjo nevojë për lëvizje mund ta bëjë të vështirë të bien në gjumë dhe të qëndrojnë  në gjumë, gjë që mund të çojë në lodhje.

Ironia e sindromës së këmbëve të shqetësuara është se qëndrimi shtrirë dhe përpjekja për t’u çlodhur aktivizon vetëm simptomat. Zakonisht, simptomat shfaqen nëse nuk jeni aktiv për periudha të gjata, siç janë fluturimet e gjata ose udhëtimet me makina . Ata shpesh përkeqësohen  gjatë natës dhe kanë largohen  herët në mëngjes, kështu që disa njerëz arrijnë të flenë vetëm në agim.

Sindromi  i këmbëve të shqetësuara  përgjithësisht nuk largohet. Simptomat mund të ulen ose zhduken për ditë, javë ose muaj, por zakonisht kthehen. Gjendja mund të prekë një ose të dy këmbët dhe madje edhe krahët ose bustin.

Shkaku i sindromës së këmbëve të shqetësuara në shumicën e rasteve është i panjohur. Hulumtimet tregojnë se njerëzit e prekur shpesh kanë shumë pak ose nuk mosfunksionim të hekurit  në tru.

Sindromi i këmbëve të shqetësuara  sjell 4 këto karakteristika:

Një nxitje e fortë për të lëvizur këmbët, shpesh me ndjenja të pakëndshme si ndjesi shpimi, djegie ose ngërdhitje në këmbë.

-Simptomat që përmirësohen me lëvizje.

-Simptomat që përkeqësohen gjatë natës dhe më së shumti  zhduken  në mëngjes.

-Simptomat e shkaktuara nga pasiviteti.

Dihet  se ka një problem me sistemin e dopaminës dhe pacientët shpesh kanë një përgjigje të mirë ndaj ilaçeve dopaminë. Studimet e imazhit tregojnë se njerëzit me sindromë të këmbëve të shqetësuara kanë anomali në një rajon të trurit të lidhura me lëvizjen ku dopamina është aktive.

Për shkak se çrregullimi tenton të zhvillohet në familje, gjenet me gjasë luajnë një rol të rëndësishëm. 

dhimbja-e-kembeve-konica.al

Megjithëse nuk ka shërim për sindromën e këmbëve të shqetësuara, medikamentet dhe ndryshimet e jetesës mund të ndihmojnë në minimizimin e simptomave dhe në rritjen e gjumit të qetë. Prerja e kafeinës, alkoolit dhe duhanit mund të ndihmojë. Marrja e një banjë të nxehtë, masazhimi i këmbëve ose përdorimi i një pllake ngrohje ose akulli mund të lehtësojë simptomat. Mjeku mund të rekomandojë medikamente që rrisin nivelet e dopaminës  dhe ilaçe të tjera për t’ju lehtësuar  simptomat.

Nëse jeni i shqetësuar për sindromën e këmbëve të shqetësuara, bisedoni menjëherë me mjekun.

Një kombinim i qasjeve zakonisht mund të ofrojë një lehtësim.