MENU
klinika

Llojet e mdikamenteve

Përdorni ilaçe me pika për sytë? Kujdes nga këto efekte anësore!

21.05.2019 - 16:29

Pikat e syrit përmbajnë ilaçe për të zgjeruar beben e syrit.

Ekzistojnë dy lloje pikash: një lloj stimulon tkurrjen e muskujve që zgjerojnë beben (si fenilefrina); lloji tjetër i relakson muskujt që e bëjnë beben të ngushtohet dhe gjithashtu relakson muskujt që fokusojnë lenten e syrit (si ciklopentolat).

Këto dy lloje medikamentesh shpesh përdoren së bashku, ose si dy pika të veçanta ose si një pikë e vetme kombinimi.

Mjeku duhet të ekzaminojë brenda syrit për të diagnostikuar dhe trajtuar sëmundjet e syve. Gjithashtu, relaksimi i muskujve të fokusimit të syrit lejon një matje më të saktë të gabimit refraktiv (nevoja për size ) tek fëmijët. Përfundimisht, dilatimi (pikat ) i syve ndonjëherë përdoret për të trajtuar sëmundjet ose kushtet e syrit, siç është ambliopia, inflamimi ose miopia progresive.

alergji-ne-syte-konica.al

Ilaçet me pika të syrit që përdoren për shqyrtimin e syve zakonisht zgjasin nga 4 deri në 24 orë, varësisht nga fuqia e ilaçit.

Fëmijët kërkojnë pika më të forta dhe më të qëndrueshme se sa të rriturit për të matur me saktësi gabimin refraktiv. Pikat më të lehta përdoren për foshnjat e parakohshme dhe për të sapoardhurit. Zvogëlimi i bebes së syve përdoret herë pas here për të trajtuar sëmundje të caktuara të syrit, të tilla si amblyopia dhe inflamacion në sy. Këto pika dilatuese terapeutike (atropine dhe homatropine) mund të kenë një kohëzgjatje më të gjatë veprimi, madje deri në 2 javë. Megjithatë për kohëzgjatje më të gjatë të veprimit, përdorimi ditor i ilacit mund të jetë i nevojshëm për trajtim.

Mund të vërehet ndjeshmëria e dritës dhe pamja e paqartë (sidomos për detyrat e afërta).

Të dyja efektet anësore gradualisht zhduken. Syzet e Diellit mund të jenë të dobishëm pas një testi të zgjatur të syve. Fëmijët mund të kthehen në shkollë, por mësuesit duhet të jenë të vetëdijshëm për vizionin e paqartë gjatë leximit. Reaksionet alergjike janë të rralla me pika të përdorura për ekzaminim, por përfshijnë fryrjen e kapakut dhe sytë e kuq.

Efektet anësore të atropinës (që kanë një kohëzgjatje më të gjatë veprimi) përfshijnë ethe, gojë të thatë, tharje të fytyrës dhe një puls të shpejtë. Për trajtimin e progresionit të miopisë progresive, atropina përdoret në një përqendrim shumë më të ulët (0.01%), duke ulur kështu efektet anësore të tilla si vizion të paqartë.

Ashtu si shumica e pikave të syve bien sapo i hedh, përgjithësi ndihen disa thumbues menjëherë pas aplikimit. Kjo zakonisht është momentale.

Një anestezion i ditës mund të përdoret para pikave dilatuese për të rritur rehatinë e pacientit.