MENU
klinika

Rastet

Përgjigjia e imunitetit të trupit mund të jetë edhe vdekjeprurëse

05.05.2019 - 16:36

Shumë njerëz nuk kanë dëgjuar kurrë për sepsian, ose nuk e dinë se çfarë është.

Por sepsia është një nga 10 shkaqet kryesore të vdekjes së lidhur me sëmundjen në Shtetet e Bashkuara. Gjendja mund të lind papritur dhe të përparojë shpejt, dhe shpesh është e vështirë të njihet.

Sepsia dikur njihej zakonisht si “helmim me gjak”. Ishte pothuajse gjithmonë vdekjeprurëse. Sot, madje edhe me trajtim të hershëm, sepsia vret rreth 1 në 5 persona të prekur.

Ajo shkakton simptoma të tilla si ethe, dridhura, frymëmarrje të shpejtë dhe konfuzion.

Çdokush mund të marrë sepsia, por të moshuarit, fëmijët dhe foshnjat janë më të rrezikuara. Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, djegie të rënda, trauma fizike ose sëmundje afatgjata (si diabeti, kanceri ose sëmundja e mëlçisë) gjithashtu janë në rrezik të shtuar.

Në një kohë, sepsia mendohej të lindte nga një mbipopullim i baktereve ose mikrobeve të tjera në qarkullimin e gjakut.

Tani e dimë se sepsia në të vërtetë buron nga 2 faktorë: së pari një infeksion (si pneumonia ose infeksioni i traktit urinar) dhe pastaj një përgjigje e fuqishme dhe e dëmshme nga sistemi imunitar i trupit tuaj.

“Me sepsia, lufta midis infeksionit dhe përgjigjes imune të trupit e bën trupin si një fushë beteje“, thotë Dr. Derek Angus, një mjek i kujdesit kritik në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Pittsburgh.

“Në rastin e sepsias së rëndë, kjo luftë rezulton në mosfunksionim jetësor të organeve, gjë që e vë jetën në rrezik”.

Sepsia e rëndë mund të dëmtojë organet esenciale si mëlçia dhe veshkat. Një çrregullim akoma më ekstrem ndodh kur presioni i gjakut rrëzohet – një gjendje e njohur si tronditje septike.

kolana e librave

“Me goditje septike, përgjigja imune që po përpiqet të luftojë infeksionin mund të çojë në një rënie të rrezikshme të presionit të gjakut”, thotë Angus.

Ndërsa presioni i gjakut bie, indet bëhen të uritur për gjak të pasur me oksigjen. Organet mund të dështojnë, gjë që mund të çojë në vdekje.

Sipas disa vlerësimeve, sepsia e rëndë ose goditja septike godasin rreth 1 milion amerikanë çdo vit. Së paku 200,000 prej tyre vdesin menjëherë në spital. Shumë që mbijetojnë shërohen tërësisht. Por të tjerët kanë probleme të përhershme, duke përfshirë dëmtimin e përhershëm të organeve dhe vështirësitë e të menduarit (si problemet me planifikimin, organizimin dhe shumëfishimin).

glukoza ne gjak-konica.al

Sepsia mund të shkaktohet nga shumë lloje të infeksioneve.

“Por shkaku më i zakonshëm i sepsias është pneumoni e fituar nga komuniteti”, thotë Angus. Shkencëtarët ende po punojnë për të kuptuar pse disa njerëz me infeksione zhvillojnë sepsia të rëndë ndërsa të tjerët nuk e bëjnë këtë.

Studiuesit po eksplorojnë mënyra të reja për të diagnostikuar, ndryshuar ose parandaluar këtë gjendje serioze dhe të kushtueshme. Trajtimi për sepsian është më i suksesshëm në qoftë se gjendja është zbuluar herët dhe pastaj është trajtuar shpejt me antibiotikë për të luftuar infeksionin dhe lëngjet për të mbajtur presionin e gjakut.

Në një studim klinik për kujdesin e sepsia, Angus dhe kolegët e tij zbuluan se një strategji relativisht e thjeshtë ka funksionuar gjithashtu në parandalimin e vdekjeve, si dhe në qasjet më komplekse dhe më të kushtueshme.

qelizat e gjakut-konica.al

“Studimi ndihmoi për të sqaruar se shumë hapa të trajtimit që ne do të përdorim janë thelbësore, por hapat shtesë me procedura të sofistikuara dhe invazive nuk janë gjithmonë të nevojshme për të përmirësuar mbijetesën”, thotë Angus.

Sepsia është një emergjencë shëndetësore që kërkon kujdes të shpejtë mjekësor.

Shkoni menjëherë tek një mjek ose merrni ndihmë urgjente nëse nuk ndiheni mirë dhe keni një kombinim të simptomave të renditura më sipër.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ju ka ndodhur edhe juve?

6 arsyet pse nuk po humbni peshë