MENU
klinika

Simptomat dhe komplikimet

Po përhapet gripi i shpendëve!

29.05.2019 - 15:26

Gripi i Avian (AI), shpesh i quajtur “grip i shpendëve”, është shkaktuar nga viruset e influencës së tipit A.

Viruset e influencës, duke përfshirë viruse aviane, klasifikohen në nëntipe bazuar në dy proteina në sipërfaqen e tyre, hemaglutinina (H) dhe neuraminidazë (N).

Këto viruse ndodhen natyrshëm midis zogjve të egër ujorë në të gjithë botën dhe mund të ndikojnë në shpendët e brendshëm, duke përfshirë zogjtë që prodhojnë ushqim (pula, gjela, etj.), Si dhe zogjtë e kafshëve dhe të egra.

Gripi i shpendëve është i rrallë në njerëz dhe në përgjithësi nuk përhapet lehtësisht mes njerëzve; Megjithatë, grupet e kufizuara të transmetimit nga njëri në tjetrin në përgjithësi midis anëtarëve të familjes, janë vërejtur, veçanërisht për nëntipet A (H5N1) dhe A (H7N9).

Viruset e influencës aviane mund të klasifikohen gjerësisht në dy lloje, bazuar në ashpërsinë e sëmundjes së shkaktuar në pula në një mjedis laboratorik:

Gripi avian i ulët patogjen (LPAI) Shumica e viruseve të influencës aviane janë patogjenë të ulët. Këto shkaktojnë pak ose aspak shenja të sëmundjes në shpendët e infektuar.

Viruset e gripit të shpendëve me patogjenë të lartë (HPAI) mund të shkaktojnë sëmundje të rënda dhe vdekje në tufat e shpendëve.

kolana e librave

Megjithatë, ashpërsia e sëmundjes tek pulat (dmth. Nëse virusi i influencës aviane konsiderohet LPAI ose HPAI) nuk parashikon ashpërsinë se si mund të jetë tek njerëzit. Për shembull, viruset A (H7N9) janë LPAI, por shkaktojnë sëmundje të rënda dhe madje edhe vdekje në një pjesë të madhe të njerëzve që janë të infektuar.

Viruset e gripit të shpezëve zakonisht nuk infektojnë njerëzit dhe nuk mund të përhapen lehtë nga personi në person.

Janë raportuar raste të rralla, më shpesh në njerëz që kanë pasur kontakt të ngushtë të pambrojtur me shpendët e infektuar ose mjediset e kontaminuara rëndë me virusin.

Simptomat e raportuara të njerëzve të infektuar me gripin e shpendëve kanë shkuar nga konjuktiviti (dmth. Sytë e kuq me lotim ) drejt sëmundjes së ngjashme me influencën (p.sh. ethe, dhimbje të fytit, dhimbje të muskujve) deri në sëmundje të rënda respiratore.

Nëse një virus është karakterizuar si shumë patogjen (HPAI) ose patogjen i ulët (LPAI) në zogjtë nuk parashikojnë efektin që mund të ketë tek njerëzit. LPAI H7N9 dhe HPAI Asian H5N1 kanë qenë përgjegjës për shumicën e sëmundjeve njerëzore në mbarë botën deri më sot, duke përfshirë sëmundjet më të rënda dhe vdekjet.

Infeksionet njerëzore me gripin e shpendëve rrallë përhapen tek njerëzit e tjerë. Ka pasur vetëm disa raste të kësaj të raportuar në kontakte të ngushta siç janë anëtarët e familjes së dikujt që ishte i sëmurë me gripin e shpendëve. Megjithatë, gripi i shpendëve monitorohet nga afër si tek zogjtë ashtu edhe tek njerëzit për shkak të potencialit që virusi ka që mund të ndryshojë dhe të fitojë aftësinë për t’u përhapur lehtësisht mes njerëzve.

  • Siguria e ushqimit

Gjithmonë, shpendët me pakicë dhe produktet e shpendëve (si vezët) janë të sigurta për konsum njerëzor, por ato duhet gjithmonë të trajtohen dhe gatuhen siç duhet për shkak të rreziqeve nga sëmundjet e njohura ushqimore, si Salmonella.

Kur duhet të shkoni tek mjeku

Leuçemia akute: Cilat janë shenjat e para?

Ndihmojnë në çrregullimet e humorit

Ilaçet që trajtojnë inflamacionin e zorrëve…

Të brendshme të gabuara çojnë në infeksione të rrezikshme

Gabimet e higjienës që ju bëjnë keq për shëndetin

Po sikur të bëheni të varur nga ilaçet...

Merrni shumë qetësues për dhimbje pas një operacioni?