MENU
klinika

Çfarë thonë studiuesit?

Problemet e të menduarit. A lodhen me goditjen në tru?

20.05.2019 - 20:28

Faktorët e njohur të rrezikut për goditje në tru mund të rrisin mundësinë për të zhvilluar probleme njohëse, sipas një studimi të ri.

Rezultatet sugjerojnë se mbajtja e presionit të gjakut në kontroll mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit njohës.

Goditjet në tru  ndodhin kur enët e gjakut që furnizojnë  trurin  bllokohen. Pa gjak të pasur me lëndë ushqyese, qelizat e trurit nuk funksionojnë dhe vdesin.

Goditjet  mund të dëmtojë kujtesën, gjuhën dhe aftësitë e tjera njohëse.

Shanset tuaja për të pasur një goditje në tru preken nga mosha, presioni i gjakut, shëndeti i zemrës dhe diabeti. Por çfarë nëse ju jeni në rrezik për goditje dhe nuk keni pasur një të tillë?

A mund të ndikojnë faktorët që ndikojnë në rrezikun e goditjes në tru, meqë enët e gjakut përkeqësohen apo bllokohen?

Për të mësuar më shumë, shkencëtarët studiuan rreth 24,000 njerëz për një mesatare prej 4 vjetësh. Testet vjetore shqyrtuan shëndetin njohës të secilit pjesëmarrës dhe gjasat për zhvillimin e një goditjeje.

Gjatë studimit, më shumë se 1.900 njerëz pa një goditje treguan dëmtim njohës. Studiuesit zbuluan se presioni i lartë i gjakut, mosha e vjetër dhe zgjerimi i zemrës parashikojnë pavarësisht rënien e aftësive  njohëse.

Rezultatet tona theksojnë rëndësinë e ndërhyrjes së hershme për të trajtuar presionin e lartë të gjakut dhe për të ruajtur shëndetin njohës para një goditjeje apo ngjarjeje të tjera cerebrale”, thotë autori kryesor i studimit, Dr Frederick Unverzagt nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin Indiana.