MENU
klinika

Bëni kujdes me barnat!

Pse ndodhin vazhdueshëm dhimbjet e kokës?

06.05.2019 - 20:45

Shumica prej nesh vuajnë nga dhimbje koke kohë pas kohe. Disa janë të buta.

Të tjerë shkaktojnë dhimbje të mpirë. Ato  mund të zgjasin për disa minuta ose ditë. Ka shumë lloje të ndryshme të dhimbjeve të kokës.

Si e trajtoni atë, varet nga lloji që keni.

Dhimbjet e kokës mund të lindin për shkak të një gjendje tjetër mjekësore, siç janë sinuset e fryrë ose dëmtimi i kokës. Në këto raste, trajtimi i problemit themelor zakonisht lehtëson dhimbjen e dhimbjes së kokës gjithashtu. Por shumica e dhimbjeve të kokës – duke përfshirë dhimbje koke të tensionit dhe migrenës ,nuk janë shkaktuar nga një sëmundje e veçantë.

higjiena e dhimbjes se kokes-konica.al

Një dhimbje koke mund të ndjehet si një dhimbje brenda trurit, por jo. Shumica e dhimbjeve të kokës fillojnë në shumë nerva të muskujve dhe enëve të gjakut që rrethojnë kokën, qafën dhe fytyrën. Këto nerva që ndiejnë dhimbjen mund të zhvendosen nga stresi, tensioni i muskujve, enët e zgjeruara të gjakut dhe shkaktarët e tjerë.

Pasi aktivizohen, nervat dërgojnë mesazhe në tru dhe mund të ndjehen sikur dhimbja vjen nga thellësia brenda kokës.

Dhimbjet kokës nga tensioni  janë lloji më i zakonshëm i dhimbjes së kokës. Ata mund të shkaktojnë një ndjenjë të presionit të dhimbshëm në kokë dhe qafë. Dhimbje koke të tensionit ndodhin kur muskujt në kokë dhe në qafë shtrëngohen, shpesh për shkak të stresit ose ankthit. Puna intensive, ushqimi i humbur, qetësimi i nofullës, ose gjumi i pakët mund të sjellë dhimbje koke të tensionit.

Ilaçe të tilla si aspirina, ibuprofeni ose acetaminofen mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes. Ndryshimet e jetesës për t’u çlodhur dhe për të zvogëluar stresin mund të ndihmojnë, të tilla si yoga, shtrirja, masazh dhe qetësuesit e të tjerë të tensionit.

Migrenat janë lloji i dytë më i shpeshtë i dhimbjes së kokës.

Ato ndikojnë më shumë se 1 në 10 njerëz. Migrenat kanë tendencë të ecin në familje dhe më së shumti ndikojnë tek gratë. Dhimbja mund të jetë e rëndë, me pulsim , dhe mund të zgjasë disa ditë. Simptomat e migrenës mund të përfshijnë gjithashtu vizion të paqartë dhe të përziera.

Migrenat janë komplekse dhe mund të çaktivizohen. Disa aroma, zhurma, ose ndriçues mund të sjellin një migrenë. Ndërhyrje të tjera përfshijnë mungesën e gjumit, ushqime të caktuara,  ushqimin , pirja e duhanit, stresi, apo edhe një stuhi që po afrohet. Mbajtja e një ditari për  dhimbje koke mund të ndihmojë për të identifikuar shkaqet specifike të migrenës. Shmangia e atyre që e shkaktojnë ose përdorimi i barnave me recetë mund të ndihmojë në parandalimin ose zvogëlimin e ashpërsisë së migrenave të ardhshme.

Kini kujdes që të mos përdorni shumë  barna për  dhimbje koke. Përdorimi i tepruar mund të shkaktojë dhimbjen “të tërhiqet”, duke bërë që dhimbjet e kokës të jenë më të shpeshta dhe të dhimbshme. Njerëzit me dhimbje koke të përsëritura, të tilla si migrena  ose dhimbje koke tensioni , janë veçanërisht në rrezik.

Ekspertët këshillojnë të mos marrin disa ilaçe për lehtësimin e dhimbjeve për dhimbje koke më shumë se 3 herë në javë.

Një lloj më pak i zakonshëm por më i rëndë i dhimbjes së kokës vjen papritmas në “grupe” në të njëjtën kohë të ditës ose natës për javë. Dhimbjet e kokës mund të godasin një anë të kokës, shpesh pranë një sy, me një dhimbje të mprehtë ose të djegur. Këto dhimbje koke janë më të zakonshme tek meshkujt dhe tek  duhanpirësit.

Në raste të rralla, një dhimbje koke mund të paralajmërojë për një sëmundje serioze.

dhimbje koke nga migrena-konica.al

Merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse keni një dhimbje koke pas një goditjeje në kokë ose nëse keni dhimbje koke së bashku me ethe, konfuzion, humbje të vetëdijes ose dhimbje në sy ose vesh.

Nëse e dini  se çfarë lloj dhimbje koke keni dhe, nëse nuk mund ta menaxhoni vetë, kërkoni ndihmë.

Mbani mend se ka hapa preventivë të sjelljes dhe ilaçe që mund të ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjeve të kokës.

Por nëse dhimbja është e rëndë ose e qëndrueshme, merrni kujdes mjekësor.  

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ata ia lënë Karmës këtë gjë…

5 arsyet përse njerëzit e fortë nuk hakmerren

Agolli, poeti i tokës, njeriut dhe... vdekjes.

“Ç’t’i bësh! S’më rrihet pa shkrepur një varg”