MENU
klinika

Lajmi i mirë dhe lajmi i keq

Sa e komplikuar është shpina dhe çfarë i shkakton dhimbjet e saj?

05.05.2019 - 15:42

Në çdo periudhë 3-mujore, rreth 1 në 4 të rritur ka të paktën një ditë dhimbje prapa, kryesisht në pjesën e poshtme të shpinës.

Prapa është një strukturë e komplikuar. Qendra e saj është shpina, e cila përbëhet nga 33 eshtra të quajtura rruaza, të grumbulluara në një kolonë. Nervat e palcës kurrizore drejtohen në një tunel në mes të atyre eshtrave. Disqet sfungjerorë midis rruazave veprojnë si jastekë. Ligamentet dhe tendinat mbajnë gjithçka së bashku.

Shumë gjëra mund të shkojnë keq në shpinë. Një muskul i tensionuar ose një problem me një disk ose një kockë mund të shkaktojë dhimbje. Dhimbja e shpinës mund të lindë gjithashtu nga një thyerje ose tumor. Megjithatë, është e pamundur të tregosh se çfarë po e shkakton dëmtimin e shpinës.

“Ne rrallë gjejmë saktësisht se çfarë është”, thotë Dr. Gunnar Andersson, kirurg ortopedik në Qendrën Mjekësore të Universitetit Rush në Çikago.

operacion i shpines-konica.al

Kurrizi ndryshon natyrshëm teksa plakeni. Disqet degjenerohen dhe artriti mund të zhvillohet në nyje të vogla të shpinës. Këto ndryshime mund të shfaqen në një rezonancë magnetike MRI ose lloje të tjera skanimi të imazhit. Por ndryshime të tilla në pjesën e pasme janë parë edhe në shumë njerëz që nuk kanë dhimbje prapa.

Pra, është e vështirë të dihet nëse ndryshimet janë në të vërtetë ajo që shkakton dhimbjen.

Njerëzit me obezitet kanë më shumë gjasa që të kenë dhimbje mbrapa, siç janë njerëzit që pinë duhan. Dhimbja e shpinës është gjithashtu më e zakonshme tek njerëzit që nuk ushtrohen shumë, ose në njerëz që janë kryesisht joaktive, por kanë shpërthime të rastësishme të stërvitjes.

Lajm i mirë është më dhimbja e shpinës largohet vetë. Për një dhimbje të re në shpinë, Andersson thotë se ai zakonisht këshillon të merren medikamente mbi dhimbjen dhe të qëndrojë larg nga veprimtaritë e vështira që mund të shkaktojnë dhe shtrembërimin e shpinës.

“Pastaj, prisni që problemi të zhduket, që do të ndodhë në shumicën e njerëzve gjatë disa javëve”, thotë ai.

Por për disa njerëz, dhimbja vazhdon. Nëse shpina ju dhemb shumicën e kohës për më shumë se 3 muaj, ju keni dhimbje kronike.

Ajo cfarë bëjnë mjekët për dhimbjen kronike varet nga burimi i dhimbjes. Disa dhimbje kronike kërkojnë kujdes të zgjatur mjekësor. Nëse dhimbja vjen nga një thyerje ose tumor, këto probleme mund të trajtohen. Kirurgjia mund të ndihmojë nëse dhimbja shkaktohet nga një disk i prishur ose disa kushte të tjera si stenozë kurrizore (ngushtimi i kolonës kurrizore, e cila mund të ushtrojë presion mbi nervat) ose spondylolisthes degjeneruese (kur një vertebër rrëshqet mbi një tjetër).

Por operacioni nuk është zgjidhja e duhur për të gjithë.

Ka shumë mundësi trajtimi për dhimbje shpine, prandaj sigurohuni që të flisni me mjekun rreth asaj se cila qasje është e drejtë për ju. Për shumicën e njerëzve, madje edhe dhimbjet kronike përfundimisht pastrohen pa kirurgji. Hulumtimet kanë treguar se pacientët që qëndrojnë aktivë janë më mirë.

“Është e rëndësishme të mos dorëzohemi kur ndjejmë dhimbje dhe të mos frikësohemi të lëvizim”, thotë Andersson.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN