MENU
klinika

Osteoporoza

Sa shpesh duhet të bëjnë femrat testet e kockave?

20.05.2019 - 19:13

Ekspertët thonë se gratë e moshuara duhet të bëjnë  teste të rregullta të densitetit të eshtrave për t’u diagnostikuar  për osteoporozën.

Por është e paqartë se sa shpesh duhet të përsëriten testet. Një studim i ri sugjeron që gratë me densitet të shëndoshë të eshtrave në testin e tyre të parë mund të presin 15 vjet para se të bëjnë një tjetër .

Shumë  njerëz në mbarë vendin kanë osteoporozë ose janë në rrezik të shtuar për eshtrat e thyera për shkak të dendësisë dhe mineraleve  të kockave të ulëta  (osteopeni). Osteoporoza shpesh quhet “sëmundje e heshtur”, sepse zakonisht zhvillohet ngadalë dhe pa simptoma derisa të ndodhë fraktura.

thyerja e kockave, testi-konica.al

Kur testet e hershme zbulojnë densitet të ulët minerali të kockave, pacientët mund të provojnë ndryshimet e jetesës ose terapitë për të mbrojtur eshtrat e tyre.

Për të ndihmuar në zhvillimin e udhëzimeve se sa shpesh duhen përsëritur testet e densitetit të kockave, shkencëtarët studiuan rreth 5.000 gra të moshës 67 vjec dhe më të vjetra. Kur filloi studimi, asnjëra nga gratë nuk kishte fraktura të osteoporozës apo trajtime të kaluara me ilaçe të osteoporozës.

Studiuesit zbuluan se më pak se 1% e grave që fillimisht kishin dendësi normale të kockave të eshtrave kanë vazhduar të zhvillojnë osteoporozën gjatë studimit.

Vetëm 5% e atyre me dendësi kockore të butë në fillim kanë bërë kalimin në osteoporozë.

Nëse dendësia e eshtrave të një gruaje në moshën 67 vjeçare është shumë e mirë, atëherë ajo nuk ka nevojë të shqyrtohet në 2 vjet ose 3 vjet, sepse nuk ka të ngjarë të shohim shumë ndryshime”, thotë studiuesi kryesor Margaret Gourlay nga Universiteti i Karolinës së Veriut në Chapel Hill.

Studimi ynë zbuloi  se do të duhej rreth 15 vjet për 10% të grave me dendësi minerale kockore normale ose të butë për të zhvilluar osteoporozën. Kjo ishte një periudhë më e gjatë se sa  prisnim, dhe është një lajm i madh për këtë grup të grave”.

kanceri i kockave
kanceri i kockave

Mosha, frakturat e shkuara, medikamentet dhe sëmundjet specifike mund të rrisin rrezikun e osteoporozës.

Këta faktorë ndikojnë gjithashtu sa shpesh duhet të testohet një grua për osteoporozë.