MENU
klinika

Kujdes nëse keni këto simptoma!

Sëmundja e qelizave të gjakut, si ta trajtoni!

19.05.2019 - 18:48

Sëmundja e qelizave të gjakur ,gjithashtu e njohur si Anemia e qelizave të gjakut, Hemoglobina S ose sëmundja SS, është çrregullim për shkak të hemoglobinës S.

Sëmundja e qelizave të gjakut është një grup i çrregullimeve të qelizave të gjakut të trashëguara. Njerëzit që kanë sëmundje të qelizave të qelizave të kuqe kanë një proteinë jonormale në qelizat e tyre të kuqe të gjakut.

Shumica e njerëzve që kanë sëmundje të qelizave të gjakut janë me origjinë afrikane, por gjendja është gjithashtu e zakonshme tek njerëzit me një sfond hispanik. Për shkak se sëmundja shkon në familje, çiftet që planifikojnë të kenë fëmijë mund të bëjnë testimin gjenetik.

Shenjat e hershme dhe simptomat e sëmundjes së qelizave të derdhjes përfshijnë:

-Djersitje të duarve dhe këmbëve;

-Simptomat e anemisë;

-Lodhjen ose lodhjen ekstreme;

-Verdhëz;

Me kalimin e kohës, sëmundja e qelizave të gjakut mund të çojë në komplikime të tilla si infeksionet, rritja e vonuar dhe episodet e dhimbjes, të quajtura krizë dhimbjeje.

Shumica e fëmijëve që kanë sëmundje të qelizave nuk kanë dhimbje midis krizave, por adoleshentët dhe të rriturit mund të vuajnë nga dhimbjet kronike dhe të vazhdueshme.

Gjatë jetës, sëmundja e qelizave të gjakut mund të dëmtojë shpretkën, trurin, sytë, mushkëritë, mëlçinë, zemrën, veshkat, penisin, nyjet, eshtrat ose lëkurën e pacientit.

Një transplantim i qelizave të gjakut dhe i eshtrave është aktualisht shërimi i vetëm për sëmundjen dhe vetëm një numër i vogël njerëzish që kanë sëmundje të qelizave të gjakut janë në gjendje të transplantojnë.

Ka trajtime efektive që mund të zvogëlojnë simptomat dhe të zgjasin jetën. Diagnoza e hershme dhe kujdesi i rregullt mjekësor për të parandaluar komplikimet gjithashtu kontribuojnë në përmirësimin e mirëqenies.

Sëmundja e qelizave të gjakut është një sëmundje e përjetshme. Ashpërsia e sëmundjes ndryshon shumë nga personi në person.