MENU
klinika

Simptomat

Sëmundjet e mëlçisë. Nga se shkaktohen?

31.05.2019 - 15:48

Sëmundja dhe infeksionet e mëlçisë janë shkaktuar nga një sërë kushtesh përfshirë infeksionet virale, pushtimin bakterial dhe ndryshimet kimike ose fizike brenda trupit.

  • Disa kushte që ndikojnë në mëlçi janë:

-Cirroza, ose dhëmbëza të mëlçisë;

-Inflamacioni nga infektive (hepatiti B, hepatiti C) ose shkaqe jo-infektive (hepatiti kimik ose autoimun);

-Tumoret, beninje dhe malinje (kanceri i mëlçisë);

-Çrregullimi metabolik

Mëlçia është organi më i madh i brendshëm në trup.

semundja e melcise-konica.al
  • Funksionet kryesore të tij janë:

-metabolizojnë lëndë ushqyese që absorbohen nga zorrët;

-ruajnë lëndët ushqyese;

-prodhojnë proteina;

pastron gjakun duke hequr medikamente, alkool dhe kimikate potencialisht të dëmshme nga qarkullimi i gjakut dhe duke i trajtuar ato kimikisht në mënyrë që të mund të ekskretohen nga sistemet e tretjes ose të urinës

Sëmundja dhe infeksionet e mëlçisë janë shkaktuar nga një sërë kushtesh përfshirë infeksionet virale, pushtimin bakterial dhe ndryshimet kimike ose fizike brenda trupit.

  • Simptomat

Simptomat e sëmundjes së mëlçisë mund të jenë akute, ndodhin papritmas, ose kronike, duke u zhvilluar ngadalë gjatë një periudhe të gjatë kohore dhe mund të shkojnë nga të butë në të forta, në varësi të llojit të sëmundjes së pranishme.

Shkaqet

Sëmundja e mëlçisë mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh.

  • Shkaqet përfshijnë:

-Dëmtime të lindjes kongjenitale, ose anomalitë e mëlçisë të pranishme në lindje;

-Çrregullime metabolike, ose defekte në proceset themelore të trupit;

-Infeksione virale ose bakteriale;

kolana e librave

-Alkooli ose helmimi nga toksina;

-Disa ilaçe që janë toksike për mëlçinë;

-Mangësitë ushqyese;

-Trauma ose lëndime;

  • Testet dhe diagnoza

Një mjek mund të përcaktojë nëse simptomat e një personi, historia mjekësore dhe provimi fizik janë në përputhje me sëmundjen e mëlçisë.

  • Trajtimi dhe ilaçet

Trajtimi do të varet nga lloji dhe shtrirja e sëmundjes.

  • Parandalimi

Disa, por jo të gjitha, sëmundjet e mëlçisë mund të parandalohen. Për shembull, hepatiti A dhe hepatiti B mund të parandalohen me vaksina.

Mëlçia është duke ju paralajmëruar se është e sëmurë nëpërmjet këtyre shenjave
Mëlçia është duke ju paralajmëruar se është e sëmurë nëpërmjet këtyre shenjave
  • Mënyra të tjera për të ulur rrezikun e sëmundjes infektive të mëlçisë përfshijnë:

Praktikimi i higjenës së mirë, si larja e duarve edhe pas përdorimit të banjës ose ndërrimit të pelenave;

Pini ujë të ambalazhuar ose gjatë udhëtimeve ndërkombëtar;

Shmangia e ndarjes së pajisjeve të injektimit;

Shmangia e ndarjes së sendeve personale të higjienës, siç janë brisku ose gërshërët e thonjve;

Shmangia e substancave toksike dhe konsumimi i tepërt i alkoolit;

Përdorimi i barnave vetëm sipas udhëzimeve;

Duke përdorur kujdes rreth kimikateve industriale;

Ushqimi i një diete të balancuar pas piramidës udhëzuese ushqimore;

Marrja e një injeksioni të globulinës imunitare pas ekspozimit ndaj hepatitit A;

Përdorimi i masave paraprake të sigurisë në kujdesin shëndetësor dhe në kujdesin ditor.