MENU
klinika

Studimi!

Skanerat e trurit mund të tregojnë shenjat e hershme të depresionit

12.05.2019 - 19:13

Skanerat e trurit gjatë testeve të kujtesës mund të ndihmojnë në parashikimin se cilët pacientë depresive do të ndihmohen nga një ilaç me veprim të shpejtë, raporton një studim i ri.

Depresioni i madh karakterizohet nga ndjenjat e trishtimit, humbjes, zemërimit ose frustrimit që mund të ndërhyjnë me jetën e përditshme për shumë javë.

Simptomat mund të përfshijnë gjithashtu humbjen e kujtesës dhe fokusimin e problemeve.

Shumica e barnave që luftojnë kundër depresionit duhet të merren për disa javë para se të japin efektin e tyre , gjë që mund të shkaktojë ankth për pacientët. Për shkak se njerëzit e ndryshëm i përgjigjen medikamenteve të ndryshme, pacientët mund të kenë nevojë të provojnë disa ilaçe gjatë një muaji ose më shumë para se të kenë një lehtësim të simptomave.

skaneri i kockave-konica.al

Disa vjet më parë, hulumtuesit zbuluan se një ilaç që përdoret për të trajtuar sëmundjen e lëvizjes mund të reduktojë me shpejtësi simptomat e depresionit. Por ilaçi, i quajtur skopolamine, nuk funksiononte në të gjithë pacientët.

Për të provuar efektet e këtij ilaçi, studiuesit përdorën një skaner MRI për të gjurmuar aktivitetin e trurit tek të rriturit me dhe pa depresion të madh.

Njerëzit me depresion të madh njihen që kanë modele unike të aktivitetit të trurit kur u kërkohet t’i kushtojnë vëmendje përmbajtjes emocionale të imazheve. Ata gjithashtu tentojnë të kujtojnë informacionin negativ (si trishtimi) më mirë se informacioni pozitiv ose neutral.

Studiuesit zbuluan se skopolamini liroi simptomat në 11 nga 15 pjesëmarrësit të cilët kishin depresion të madh. Efektiviteti i Skopolaminës ishte i lidhur me veprimtarinë në një rajon të caktuar të trurit kur pacientët u kërkua të mbanin mend emocionet në fytyrat që u shfaqeshin. Aktiviteti në këtë rajon të trurit është ndryshuar edhe nga infuzionet e Skopolaminës.

skaneri i kockave-konica.al

Zbulimet sugjerojnë se aktiviteti në këtë rajon të trurit mund të japë të dhëna të hershme se sa mirë do të punojë skopolamina në pacientë të ndryshëm.

Studimet e vazhdueshme po eksplorojnë se si reagimi i trurit ndaj imazheve emocionale mund të ndihmojë në udhëzimin e strategjive të trajtimit për depresion të madh.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN