MENU
klinika

Nga Washington Post

Trump e ka humbur ‘busullën e orientimit’

14.05.2019 - 15:47

Trump as nuk e ka idenë se çfarë po bën.

Unë e di se ai mund të jetë i zgjuar politikisht, në një kuptim taktik. Unë e di se gënjeshtrat e tij shpesh janë si të qëllimshme ashtu edhe efektive. Por e vetmja gjë që është e thellë për Trump është thellësia vërtet spektakolare e injorancës së tij.

Vendimi i presidentit javën e kaluar për të rritur në mënyrë të njëanshme tarifat mbi 200 miliardë dollarë të importeve kineze prodhoi një përgjigje krejtësisht të parashikueshme, tarifat hakmarrëse nga Pekini në 60 miliardë dollarë amerikanë.

Bisedimet tregtare të administratës me Kinën thuhet se ishin duke shkuar mirë dhe duhej të kishin përfunduar. Trump akuzoi kinezët se po përpiqen të heqin dorë nga koncesionet në minutën e fundit, por historia e presidentit tregon ndryshe.

Mendoj se Trump e kupton se Kina nuk është me të vërtetë “duke paguar” tarifat dhe se koston në fakt konsumatorët e SHBA, të cilët do të paguajnë çmime më të larta për mallrat e bëra në Kinë.

kolana e librave

Ishte Jeb Bush, i cili paralajmëroi se Trump do të ishte “një president kaosi”, dhe ai kishte të drejtë. Mjerisht për botën, qasja e pavetëdijshme e administratës shtrihet përtej politikës tregtare.

Një nga vendimet më të rëndësishme të politikës së jashtme të Trump ishte tërheqja e vitit të kaluar nga marrëveshja bërthamore që administrata Obama kishte arritur me Iranin, edhe pse administrata Trump pranoi se iranianët kishin qenë besnikë ndaj marrëveshjes. Irani dhe nënshkruesit e tjerë po vazhdojnë të respektojnë kushtet e marrëveshjes së vitit 2015, megjithatë Trump ka rritur në mënyrë të vazhdueshme presionin e SHBA mbi ekonominë iraniane. Por për çfarë qëllimi?

Teherani është i brishtë. Ndërkohë që tensionet rriten, udhëheqësit botërorë janë të shqetësuar se mund të shpërthejnë armiqësitë e armatosura.

Donald Trump, ceremonia e inaugurimit

Askush nuk beson se kjo administratë ka menduar një plan hap pas hapi për ndonjë gjë. Shikoni situatën në Venezuelë. Aty, administrata kërkoi pezullimin e presidentit Nicolás Maduro. Por përpjekja ka dështuar dhe ai ka mbështetjen e ushtrisë së fuqishme. Po tani çfarë?

Ka shumë fjalë të përshtatshme për të përshkruar administratën Trump. Një nga më të thjeshtat është “memece”.