MENU
klinika

Sistemi

Zbulohet sistemi i pastrimit të trurit. Si funksionon?

13.05.2019 - 21:26

Shkencëtarët kanë zbuluar një sistem që hedh produkte të mbeturinave nga truri.

Zbulimi  mund të çojë në mënyra të reja për të trajtuar çrregullime të trurit të tilla si sëmundja Alzheimer.

Trupat tanë i heqin qelizat e vdekura të gjakut dhe produktet e tjera të mbeturinave përmes një rrjeti të enëve të quajtur sistemi limfatik. Truri, megjithatë, përdor një metodë të ndryshme.

Lëngu cerebrospinal pastron indet e trurit.

Bazuar në hulumtimet e mëparshme, shkencëtarët dyshuan se ushqyesit  dhe mbeturinat janë kryer nëpërmjet një procesi të ngadaltë të quajtur difuzion.

Në një studim të ri, shkencëtarët përdorën një metodë të quajtur mikroskopi i skanimit me lazer 2-foton për të analizuar lëvizjen e lëngut cerebrospinal në trurin e kavieve. Për habinë e tyre, studiuesit gjetën se lëngu rrjedh përgjatë një seri kanalesh që rrethonin enët e gjakut. Ata e quajtën këtë sistem të ri “sistemin glimfatik”, sepse ai është i ngjashëm me sistemin limfatik të trupit, por menaxhohet nga qelizat në tru të quajtura qeliza gliale.

kolana e librave

Shkencëtarët spekuluan se glialet në sistemin glimfatik mund të çojë në ndërtimin e mbeturinave të dëmshme në tru. Për të provuar këtë ide, ata injektonin një proteinë të quajtur beta amyloid në trurin e të dy kavieve, një  të shëndetshëm dhe një me sistem glyfatik të gabuar.

Proteina dihet të luajë një rol në sëmundjen Alzheimer të njeriut.

Kaviet normalë pastruan me shpejtësi amiloid beta nga indet e trurit. Kaviet  me sisteme të gabuara glimfatik e kishin shumë më të ngadalshme heqjen e proteinave.

Kjo punë tregon se truri po pastron veten në një mënyrë më të organizuar dhe në një shkallë shumë më të madhe se ajo që është realizuar më parë,” thotë Dr. Maiken Nedergaard nga Qendra Mjekësore e Universitetit të Rochesterit.

“Ne shpresojmë që këto zbulime kanë implikime për shumë kushte që përfshijnë trurin , të tilla si dëmtimi traumatik i trurit, sëmundja e Alzheimerit, goditja dhe sëmundja e Parkinsonit”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN