MENU
klinika

Project Syndicate

Zgjedhjet europiane, një sukses për Macron

31.05.2019 - 16:44

Ndonëse votimi përfundimtar mund të duket se tregon ndryshe, zgjedhjet e Parlamentit Europian ishin një sukses strategjik për presidentin francez Emmanuel Macron. Ka katër arsye pse.

Gjatë 40 viteve të fundit, Shtetet e Bashkuara dhe ekonomitë e tjera të përparuara kanë ndjekur një axhendë të tregut të lirë të taksave të ulëta, dhe shkurtimet ndaj programeve sociale. Nuk ka më asnjë dyshim se kjo qasje ka dështuar në mënyrë spektakolare; pyetja e vetme është ajo që do, dhe duhet, të vijë më pas.

Së pari, Macron arriti të formonte zgjedhjet si një garë midis progresistëve dhe populistëve.

Historikisht, republikanët në të djathtë dhe socialistët në të majtë kanë dominuar politikën franceze. Megjithatë, pjesa e kombinuar e këtyre votave të votave popullore ishte nën 15%, ndërsa La République en Marche nga Macron fitoi 22.4%, dhe partia e Le Pen 23.3%.

Kjo tregon që rrëfimi progresiv-versus-populist i Macron-it ndihmoi në ri-mobilizimin e elektoratit evropian të Francës dhe mbase Europës. Populistët gjithashtu nuk arritën të shkaktonin tërmet politik në mbarë BE-në.

Arsyeja e dytë që zgjedhjet përfaqësojnë një fitore për Macron është se partia e tij tani do të jetë në gjendje të pretendojë udhëheqjen mbi një grup të rëndësishëm qendror të 110 anëtarëve. Humbjet relative të Partisë Popullore Evropiane (PPE) dhe Aleancës Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve (S & D), të kombinuara me rritjen e mbështetjes për të Gjelbrit, tregon që Parlamenti Evropian po hyn në një periudhë të qeverisjes katërpalëshe.

Dhe, si një bonus shtesë, fundi i duopolit të EPP / S & D shënon gjithashtu fundin e hegjemonisë gjermane në Parlament.

Së treti, procesi Spitzenkandidaten, ku grupimi më i madh i partisë zgjedh presidentin e Komisionit Evropian, ka të ngjarë të dështojë, dhe kjo mund të funksionojë edhe në avantazhin e Macron.

Por ndërsa EPP fitoi shumicën e vendeve parlamentare, Spitzenkandidat i saj, Manfred Weber, është shumë i diskutueshëm. Pak para zgjedhjeve, ai u dobësua nga rrëzimi politik i kancelarit austriak Sebastian Kurz,.

Nëse Këshilli arrin të përjashtojë Weberin dhe mbështetësit e tij populistë, Macron do ta konsiderojë atë si një sukses.

Së fundmi, zgjedhjet sigurojnë një kontroll mbi hegjemoninë gjermane brenda BE më gjerësisht. Bashkimi Kristian Demokratik i Gjermanisë (CDU) është dobësuar, dhe të Gjelbrit janë forcuar. Nga ana e tij, Macron do të gjejë shumë më të lehtë të punojë me ta lidhur me reformën e eurozonës,.

Të marra së bashku, këto pikturojnë një pamje mjaft pozitive për Macron.

Zaki Laïdi është Profesor i Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe Çështjeve Evropiane. Libri i tij më i fundit është Le reflux de l’Europe.