MENU
klinika

New York Times

4 detajet e fshehura në raportin që mund të ‘fundoste’ Trumpin

08.06.2019 - 13:39

Pas dy vjet heshtje, këshilli special Robert Mueller kohët e fundit bëri deklaratat e para publike dhe tha ” puna flet  vete.”

Por në një raport të dendur prej 440 faqesh, nëse raporti flet për vete, kërkon shumë kohë dhe fokus për të dëgjuar atë që ka për të thënë. Mueller tregon një histori të komplikuar të “përpjekjeve të shumta dhe sistematike” në ndërhyrjen e zgjedhjeve ruse nga e cila fushata Trump ishte e etur për të përfituar.

Dokumenti është i mbushur me detaje. Megjithatë, edhe lexuesi më i vëmendshëm mund të ketë vështirësi në ndjekjen e përfundimeve të raportit.

Këtu janë katër nga detajet më të habitshme që mund të keni humbur, dhe asnjëra prej tyre nuk është e favorshme për presidentin.

Sa i dinte Trump personalisht për përpjekjet e Rusisë për të ndihmuar fushatën e tij dhe kur e dinte? Tre faqe me tekst të redaktuar japin informacion.

Rick Gates, një këshilltar i lartë, tha se fushata ishte “planifikimi i një strategjie për shtyp, një fushatë komunikimi dhe mesazheve bazuar në lirimin e mundshëm” të email-it të Hillary Clinton nga WikiLeaks. Mueller ka pohuar se Stone, kërkoi të merrte informacion rreth lëshimit të planifikuar të WikiLeaks të materialit anti-Clinton dhe të kalonte këtë informacion në fushatë.

Duke kërkuar për emailet “e zhdukur” të Clintonit

Në një tubim të fushatës, në 27 korrik 2016, zoti Trump tha: “Rusia, nëse po dëgjon, shpresoj se jeni në gjendje të gjeni 30.000 email që mungojnë” – duke iu referuar emaileve të Clintonit që thuhet se janë ruajtur në një server personal . “Brenda pesë orësh” nga vërejtjet e zotit Trump, sipas raportit të Mueller, inteligjenca ushtarake ruse filloi një sulm në internet kundër “zyrës personale të Klintonit”.

Ndarja e të dhënave

Gjatë gjithë kohës së tij si kryetar i fushatës së Trump, Paul Manafort qëndroi në kontakt me një njeri rus me emrin Konstantin Kilimnik, i cili, sipas raportit të Mueller, “F.B.I. vlerëson të ketë lidhje me inteligjencën ruse.

Bllokimi i drejtësisë

Një muaj pas emërimit të Mueller, Presidenti Trump urdhëroi ish-menaxherin e tij të fushatës, Corey Lewandowski, i cili nuk ishte punonjës i qeverisë, për të përcjellë një mesazh tek Prokurori i Përgjithshëm, Jeff Sessions, duke i thënë atij të kufizojë fushën e hetimit të Mueller.Lewandowski nuk e dha kurrë mesazhin.

Opinioni i Prokurorit të Përgjithshëm Bill Barr se presidenti nuk e pengoi drejtësinë është i informuar nga argumenti i tij se sjellja presidenciale e autorizuar nga Kushtetuta nuk mund të përbëjë pengesë.

Rastet këtu përbëjnë vetëm rreth 12 faqe nga një raport që përfshin qindra. Mueller bën të qartë se qeveria ruse ka ndërhyrë në zgjedhjet e vitit 2016 me qëllim të mbështetjes së Trump; se fushata e Trump ka kërkuar të përfitojë nga kjo ndërhyrje; dhe se presidenti ka punuar për t’i dhënë fund zyrës që heton përpjekjet për ndërhyrje.

Pyetjet mbeten, por pyetja më e rëndësishme është nëse kjo sjellje duhet të jetë e pranueshme.