MENU
klinika

Studimi

A e dini se frika mund të kontrollohet ”me komandë”

11.06.2019 - 19:01

Ekziston një çelës molekular në tru që lejon kontrollin e frikës: janë neuronet që kontrollojnë hormonin e ashtuquajtur të dashurisë, oksitocin, sipas studimit të botuar në revistën ”Neuron”, ku morën pjesë studiues italianë, spanjollë, gjermanë dhe francezë.

Pika fillestare e studimit, për të cilën kontribuoi Ilaria Bertocchi nga instituti ”Nico”, ishte zbulimi i një ”fabrike” të re të kujtimeve në strukturën e trurit që quhet hipotalamus, ndërsa deri tani besohet se selia e kujtesës ishte hipokampus.

Rezultatet hodhën dritë të re mbi kuptimin e qarqeve nervore të lidhura me kujtesën e frikës dhe mund të ofrojnë mjete të reja për të trajtuar çrregullime psikiatrike të tilla si ankthi dhe çrregullimi i stresit post-traumatik.

Deri tani besohej se kujtimet e lidhura me frikën lindeshin dhe ruheshin në struktura të larta dhe më të avancuara të trurit, si hipokampus, por tani ne kemi parë që strukturat primitive janë përfshirë në lindjen e “kujtimeve të këqija” dhe se ato janë ruajtur në rrjedhën e evolucionit, si hipotalamusi.

Zbulimi i këtij mekanizmi ishte i mundur me një teknikë të analizës gjenetike që lejoi të identifikoheshin dhe manipuloheshin neuronet hipotalamus që prodhojnë oksitocinë dhe luajnë një rol udhëheqës në lindjen e kujtimeve të lidhura me frikën.

Nëse stimulohen nga drita, qelizat hipotalamus prodhojnë proteina që aktivizojnë neuronet e amigdalës, ndërsa nën veprimin e substancave sintetike, proteinat i mbushnin ato. Konfirmimi erdhi kur eksperimenti mbi kafshët e imobilizuara nga frika filluan të lëviznin normalisht kur neuronet nga hipotalamusi ishin stimuluar.