MENU
klinika

Virusi Zika

A është i rrezikshëm pickimi nga mushkonjat gjatë shtatzanisë?

05.06.2019 - 18:55

Virusi Zika shkakton infeksione tek njerëzit dhe transmetohet nga mushkonjat.

Fillimisht u gjet vetëm në Afrikë dhe Azi, virusi u përhap në shumë vende të botës në vitin 2015. Zika është nga e njëjta familje e viruseve si virusi i Nilit Perëndimor të cilat transmetohen nga të njëjtat lloje të mushkonjave. Megjithëse nuk është një mjet i zakonshëm transmetimi, virusi mund të përhapet përmes kontaktit seksual nga persona të prekur me infeksion të virusit Zika.

Cilat janë simptomat dhe trajtimi?

80% e njerëzve me infeksion të virusit Zika nuk tregojnë simptoma dhe mund të mos jenë të vetëdijshëm se janë infektuar.

SHTATZANI-konica.al

Nëse shfaqen simptoma, ato mund të përfshijnë:

-ethe;

-skuqje të lëkurës;

-dhimbje të nyjeve;

-dhe konjuktivit ( skuqje të syve);

Infeksioni zakonisht është i butë dhe zgjat për një javë ose më pak.

Në një pakicë të shtatëzanive, infeksioni i virusit Zika është treguar të shkaktojë mikrocefali (një defekt në lindje) dhe mund të shoqërohet me komplikime të tjera në shtatzëni.

Microcepfalia është një defekt lindjeje në të cilën kokën e një foshnje është më e vogël se sa pritej kur krahasohet me foshnje të të njëjtit gjini dhe moshë. Mikrocefalia mund të ndodhë sepse truri i një foshnje nuk është zhvilluar siç duhet gjatë shtatzënisë ose është ndalur pas lindjes.

Infeksioni i virusit Zika gjatë shtatzënisë është shkak i mikrocefalisë. Gjatë shtatzënisë, koka e një foshnje rritet për shkak se truri i foshnjës rritet.

Provat në dispozicion tregojnë se nuk ka rrezik për shtatzënitë pasuese nëse një grua pret 2 muaj pas infektimit të virusit Zika për të konceptuar një fëmijë. Duket se, në raste shumë të rralla, infeksioni i virusit Zika mund të rezultojë në një përgjigje immune anormale të drejtuar në indet nervore që rezultojnë në sindromin Guillan-Barré (GBS) ose në mielitin e shpërndarë akut (ADEM) dhe ndoshta në kushte të tjera neurologjike.

Nuk ka asnjë trajtim apo vaksinë specifike për virusin Zika në këtë kohë.

temperatura-e-larte-ne-shtatzani-konica.al

Për njerëzit që jetojnë në qytet, virusi Zika konsiderohet infeksion i lidhur me udhëtimin. Mushkonjat që mbartin virusin Zika nuk janë të pranishme në vendin tonë kështu që rreziku i qarkullimit të virusit Zika në është shumë i ulët.

Çfarë testesh janë në dispozicion për njerëzit që kthehen nga vendet e prekura nga virusi Zika?

Testimi mund të bëhet përmes mjekut.

Foshnjat mund të vlerësohen për të siguruar se ato zhvillohen normalisht përmes skanimit të fetusit me ultratinguj (eko), të cilat gjithashtu mund të organizohen nëpërmjet mjekut të familjes.