MENU
klinika

New York Times

A mund të parandalohet Lufta e Ftohtë SHBA-Kinë?

09.06.2019 - 14:33

George Orwell festoi fitoren në Luftën e Dytë Botërore duke paralajmëruar se një “luftë e ftohtë” së shpejti do të fillonte. Armët bërthamore do të parandalonin pushtimet e drejtpërdrejta. Brenda pak vitesh, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik u katandisën në këtë mënyrë.

Në fund, Bashkimi Sovjetik u shperbe. Orwell, megjithatë, kishte parashikuar se një luftë e ftohtë mund të përfshinte një palë të tretë: “Azia Lindore, e dominuar nga Kina.” Deri kohët e fundit, ai dukej gabim. Që nga viti 1970, Shtetet e Bashkuara dhe një Kinë në rritje kanë patur armiqësi ekonomike dhe një masë bashkëpunimi diplomatik.

Kjo ishte atëherë. Tani Presidenti Trump është duke përshkallëzuar një luftë tregtare me Kinën. Uashingtoni është duke u përgatitur për konkurrencë me spektër të plotë me fuqinë nr. 2 në botë. Mund të jemi dëshmitarë të fillimit të një lufte të ftohtë kino-amerikane.

Nëse është kështu, Trump mund të jetë Harry Truman i ardhshëm, i cili caktoi kushtet e Luftës së Ftohtë në fund të viteve 1940 duke u zotuar të “mbështesë popujt e lirë” dhe krijimin e institucioneve për t’i integruar ato. Trump është më i ashpër: Ai zotohet për hakmarrje.

Vetëm që kur Trump mori detyrën, dhe sidomos vitin e kaluar, një panik i ngjashëm me Luftën e Ftohtë kapi Uashingtonin.. Amerika po dëmton gjigantin kinez të telekomit Huawei, qoftë për të parandaluar spiunazhin apo për të mohuar udhëheqjen e Kinës të industrive të teknologjisë së lartë.

Nëse një luftë e ftohtë po shpërthen, pse tani? Megjithëse Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik kishin sisteme të ndryshme politike dhe ekonomike, antagonizmi i tyre përqendrohej në një mosmarrëveshje specifike: e ardhmja e Gjermanisë së pasluftës. Asnjë pikë e vetme nuk e ndan Amerikën dhe Kinën sot.

Kthesa anti-Kinë e vitit të kaluar është shkaktuar më shumë nga ankthet amerikane sesa nga veprimet kineze. Këto të fundit, në përgjithësi, nuk janë të reja. Ajo që është e re është Presidenti Trump, i cili ka prezantuar një armiqësi të veçantë ndaj Kinës dhe provokoi klasën politike amerikane për të kërkuar një qëllim të ri për udhëheqjen globale të Amerikës.

Trump, një ksenofob, ka vendosur për dekada të tëra fajin për problemet e Amerikës në fuqitë jo-perëndimore, së pari Japonia në vitet 1980 dhe pastaj Kina. Administrata e tij pasqyron këtë botëkuptim.

Për momentin, konfrontimi me Kinën mund të duket të ofrojë diçka për të gjithë, ashtu si kryqëzata anti-sovjetike fillimisht premtoi.

Shpenzimet ishin të mëdha atëherë, dhe ato mund të ishin më të larta tani. Për një, nuk është rastësi që një president që mohon ndryshimet klimatike po udhëheq akuzën kundër Kinës, emituesit më të lartë të gazrave serë.

As populli amerikan nuk duhet të ketë frikë nga një sulm ushtarak kinez. Edhe në Azinë Lindore, forcat kineze nuk kanë për qëllim të zhvendosin ato amerikane. Shtetet e Bashkuara kanë kohë për të vlerësuar ambiciet e Kinës dhe për të inkurajuar fqinjët e tyre për t’u mbrojtur.

Një luftë e re e ftohtë  rrezikon një luftë edhe më vdekjeprurëse midis fuqive të mëdha.

Një luftë e ftohtë ka më shumë gjasa të çojë më shumë sesa të pakësojë forcat e ilirberalizmit.

Në vitin 1946, Henry Wallace, Sekretari i Tregtisë i Presidentit Truman, paralajmëroi se Amerika duhet të ndalojë riarmatimin. Këto veprime do t’i bënin sovjetikët të pasigurtë, duke siguruar konfliktin që ata kishin për qëllim të parandalonin. “Për popujt e tjerë,” këshilloi ai, “politika jonë e jashtme konsiston jo vetëm në parimet që mbrojmë, por në veprimet që marrim.”

Truman i kërkoi zotit Wallace të japë dorëheqjen dhe superfuqitë nisën Luftën e Ftohtë. A do të shmangim një të dytë?

Stephen Wertheim