MENU

Kohëzgjatja e trajtimit!

Çfarë duhet të dini për tabletat alergjike?

12.06.2019 - 15:47

Nëse vuani nga simptomat alergjike, ju mund të pyesni nëse imunoterapia alergjike (vaksina alergjie ose tableta alergjie) është trajtimi më i mirë për ju.

Ndërsa kërkon kohë dhe durim, rimarrja mund të jetë lehtësim afatgjatë.

Alergjitë janë rezultat i një sistemi imunitar hiperreaktiv. Sistemi imunitar shërben për të mbrojtur trupin nga injeksione dhe kushte të tjera. Alergjitë shkaktohen nga një përgjigje jonormale imune ndaj substancave që nuk janë të dëmshme.

Për shembull, nëse keni alergji ndaj pjalmit të barit , sistemi imunitar identifikon polenin si një pushtues ose alergjen dhe prodhon antitrupa kundër pjalmit të quajtur Immunoglobulin E (IgE.)

Imunoterapia alergjike është një trajtim që synon të korrigjojë ose të “shërojë” këtë përgjigje abnormale imune. Ai përfshin administrimin e rregullt të substancës alergjike duke injektuar atë në mënyrë nënshtruese në krah, i cili njihet edhe si imunoterapia e goditjeve nëngjuhësore (SCIT) ose tabletë nën gjuhë. Imunoterapia sublinguale (SLIT) është termi mjekësor për dhënien e substancës alergjike nën gjuhë.

hiv
hiv

Të dy format e imunoterapisë alergjike-vaksinat dhe tabletat -janë të përshkruara nga alergologu immunologists. Një alergist ka trajnime të specializuara dhe përvojë për të përcaktuar se cilat alergen po shkaktojnë simptomat tuaja dhe mund të diskutojnë nëse imunoterapia është e drejtë për ju.

  • Si funksionojnë pllakat e alergjive?

Imunoterapia alergjike, qofshin injeksione apo tableta, punon shumë si një vaksinë. Trupi i përgjigjet shumave të shtuara të një allergeni të dhënë, duke zhvilluar një rezistencë dhe tolerancë imune ndaj tij.

Tabletat e alergjisë mund të çojnë në simptoma alergjie të zvogëluara, minimale, me lehtësim të simptomave për vite pas përfundimit të trajtimit.

Tabletat alergjike administrojnë alergjenin me një formë tablete nën gjuhën, zakonisht në baza ditore.

Në studimet klinike, gjatë trajtimit për një periudhë pelenzash ose bari të polenit, pacientët që morën tableta alergjie përjetuan përmirësim të dukshëm në simptomat e tyre të alergjisë, kërkonin medikamente alergjike më pak dhe në përgjithësi raportonin një cilësi më të mirë të jetës në sezonin e parë të trajtimit.

Këto përmirësime ishin edhe më të mira në vitin e dytë dhe të tretë të trajtimit. Gjatë studimeve të tabletave, pacientët demonstruan përmirësime gjatë vitit të parë të trajtimit.

Nëse nuk jeni duke iu përgjigjur imunoterapisë alergjike, mund të ndodhë sepse keni alergji të tjera përveç pluhurit, barit dhe poleneve. Arsyet e tjera mund të jenë që ka nivele të larta të alergjenit në mjedisin tuaj ose ekspozimi i madh ndaj shkaktarëve joallergjik si tymi i duhanit.

  • Cila është kohëzgjatja e trajtimit?

Terapitë zakonisht fillohen katër muaj para fillimit të sezonit të polenit dhe vazhdojnë gjatë gjithë sezonit. Tabletat mund të fillojnë çdo kohë gjatë vitit dhe merren gjatë gjithë vitit. Tabletat janë të ngjashme me të vaksinat alergjike në aspektin e efektivitetit të kontrollit të simptomave të alergjisë dhe të dyja kanë treguar të sigurojnë përmirësim afatgjatë edhe pas përfundimit të trajtimit.

  • Kush mund të trajtohet me ilaçe alergjike?

Tabletat alergjike janë miratuar aktualisht për moshat 10 deri në 65 vjeç

Imunoterapia e alergjisë nuk fillohet tek pacientet që janë shtatzënë por mund të vazhdojnë në pacientët të cilët ngelen shtatzënë gjatë marrjes së saj. Në disa pacientë me kushte të tjera mjekësore ose që marrin medikamente të caktuara të zakonshme, tabletat alergjike mund të jenë të rrezikshme. Është e rëndësishme të përmendni medikamente të tjera që ju merrni në alergologun.

alergji
alergji
  • Cilat janë reagimet e mundshme?

Lokacioni i preferuar për marrjen e dozës së parë është zyra e alergologjisë. Trajtimet fillestare mund të jepen edhe në një institucion tjetër ku mjeku dhe stafi janë të trajnuar për të njohur dhe trajtuar reaksionet ose kanë marrë udhëzime nga alergologu që i përshkruan.

Efektet primare anësore të tabletave alergjike janë reaksione lokale të tilla si kruajtje ose djegie e gojës ose buzëve dhe më pak të zakonshme, simptomat gastrointestinale. Këto reagime zakonisht ndalen pas disa ditësh ose një javësh.

Një autoinjektor epinefrin duhet gjithashtu të përshkruhet tek pacientët që marrin tableta alergjike në rast se një reaksion i rëndë alergjik duhet të ndodhë në shtëpi.