MENU
klinika

Si përhapen?

Cilat janë simptomat e parazitëve të trupit?

29.06.2019 - 12:34

Parazitët e trupit janë insekte të vogla që jetojnë dhe hedhin thumba ose vezë në veshje.

Ata janë parazitë, dhe ata duhet të ushqehen me gjakun e njeriut për të mbijetuar. Ata zakonisht lëvizin vetëm në lëkurë për t’u ushqyer.

Parazitët e trupit janë një nga tre llojet e parazitëve që jetojnë tek njerëzit. Çdo lloj paraziti është i ndryshëm dhe marrja e një lloji nuk do të thotë se ju do të merrni një lloj tjetër.

Parazitët e trupit mund të përhapin sëmundje, të tilla si tifoja, ethet etj.

  • Si përhapen parazitët trupor?

Ato lëvizin me zvarritje, sepse ata nuk mund të hidhen apo fluturojnë. Një mënyrë që ata të përhapen është përmes kontaktit fizik me një person që i ka.

Ata gjithashtu mund të përhapen përmes kontaktit me veshje, shtretër, shtroja e krevatit, ose peshqir që janë përdorur nga një person me parazitë trupor. Ju nuk mund ti merrni këto parazitë nga kafshët.

kolana e librave

  • Kush është në rrezik?

Parazitët e trupit janë më të zakonshëm tek njerëzit që nuk mund të lahen dhe të lajnë rrobat e tyre rregullisht, veçanërisht nëse jetojnë në kushte të mbushura me njerëz.

  • Cilat janë simptomat?

Simptoma më e zakonshme e parazitëve të trupit është kruarje intensive. Mund të ketë gjithashtu një skuqje të lëkurës, e cila shkaktohet nga një reaksion alergjik ndaj kafshimeve. Kruajtja shkakton disa njerëz që të gërvishten derisa të marrin plagë. Ndonjëherë këto plagë mund të infektohen me baktere ose kërpudha.

Nëse dikush ka parazitë trupor për një kohë të gjatë, zonat e rënda të kafshuara të lëkurës së tyre mund të bëhen të trasha dhe të zbardhur. Kjo është më e zakonshme belit, ije dhe kofshët e sipërme.

  • Si e dini nëse keni morra trupore?

Një diagnozë e parazitëve të trupit zakonisht vjen nga gjetja e nyjeve dhe zvarritjes së tyre në veshje. Nganjëherë mund të shihet nga një lente zmadhuese.

  • Cilat janë trajtimet për parazitët e trupit?

Trajtimi kryesor për parazitët e trupit është përmirësimi i higjenës personale. Përdorni ujë të nxehtë për të larë rrobat. Disa njerëz gjithashtu mund të kenë nevojë për një ilaç për vrasjen e parazitëve.