MENU
klinika

Mësojini!

Dhimbje dhëmbi? Hapat e ndihmës së parë!

19.06.2019 - 16:34

Prishja e dhëmbëve është shkaku kryesor i dhimbjes së dhëmbëve për shumicën e fëmijëve dhe të rriturve.

Bakteret që jetojnë në gojë, zhvillohen nga sheqernat dhe niseshteja në ushqimin që hani. Këto baktere formojnë një pllakë ngjitëse që ngjitet në sipërfaqen e dhëmbëve.

Acidet e prodhuara nga bakteret në pllakë mund të grryejnë përmes shtresës së fortë, të bardhë në pjesën e jashtme të dhëmbëve (smalt), duke krijuar një zgavër. Shenja e parë e prishjes mund të jetë një ndjesi e dhimbjes kur hani diçka të ëmbël, shumë të ftohtë ose shumë të nxehtë. Ndonjëherë prishja do të duket si një vend kafe ose të bardhë në dhëmb.

Shkaqe të tjera të një dhimbje dhëmbi mund të përfshijnë:

-Një grumbullim i ushqimit dhe mbeturinave midis dhëmbëve, sidomos nëse dhëmbët kanë hapësira ndërmjet tyre;

-Inflamacion ose infeksion në rrënjën e dhëmbit ose në mishrat e dhëmbëve;

-Trauma në dhëmb, duke përfshirë dëmtimin ose mpiksjen e dhëmbëve;

-Frakturë e papritur e rrënjës së dhëmbit ose dhëmbit;

-Një ndarje e dhëmbit që ndodh me kalimin e kohës;

-Dhëmbët që fillojnë të shfaqen (shpërthen) nëpër mishrat e dhëmbëve, të tilla si dhëmbëshat ose që nuk kanë hapësirë të mjaftueshme për të dalë ose zhvillohen normalisht (dhëmbët e pjekurisë);

-Një infeksion sinusi që mund të ndihet si dhimbje në dhëmbë;

-Një dhimbje dhëmbi shpesh kërkon një lloj trajtimi nga dentisti.

Deri sa të mund të shkoni tk stomatologu, provoni këto këshilla vetë-kujdesi për një dhimbje dhëmbi:

-Shpëlani gojën me ujë të ngrohtë.

kolana e librave

-Përdorni pëlhurë dhëmbësh dentare për të hequr çdo grimcave ushqimore ose pllakë të lidhur midis dhëmbëve.

-Konsideroni marrjen e një ilaci për lehtësim dhimbjeje bimor për të zbutur dhimbjen, por mos vendosni aspirinë ose një tjetër qetësues, sepse ai mund të djegë indin e mishit të dhëmbëve.

Nëse dhimbja e dhëmbit është shkaktuar nga trauma në dhëmb, aplikoni dicka të ftohtë në pjesën e jashtme të faqes.

Këshillat e mëparshme perfshijne aplikimin me kujdes të një antiseptiku bimor që përmban benzokain direkt në dhimbjen e irrituar dhe çamçakëz per lehtesim te perkohshem. Por benzokaina është lidhur me një gjendje të rrallë dhe serioze, ndonjëherë vdekjeprurëse të quajtur methemoglobinemia, e cila zvogëlon sasinë e oksigjenit që mund të mbajë gjaku.

Pra, ndiqni këto udhëzime:

-Bisedoni me dentistin para se të përdorni një antiseptik që përmban benzokainë.

-Mos përdorni produkte që përmbajnë benzocaina – si p.sh. xhel me sasi të tepruar benzokaine (Anbesol, Orabase, Orajel, të tjerët) – tek fëmijët më të vegjël se 2 vjeç.

-Asnjëherë mos përdorni më shumë se dozën e rekomanduar të benzokainës.

-Ruani produktet që përmbajnë benzokainë larg fëmijëve.

dhembet e foshnjes-konica.al

Shkoni tek dentist menjëherë nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtmet:

-Dhimbje që vazhdon për më shumë se një ose dy ditë;

-Ethe;

-Shenjat dhe simptomat e infeksionit, të tilla si ënjtje, dhimbje kur kafshoni, mishrat e kuqe ose një shkarkesë të keqe;

-Probleme me frymëmarrje ose gëlltitje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Herpesi në buzë, çfarë tregon?

Kanceri oral/ Mësoni simptomat! Shpëtoni nga rreziku

Dr. Blerim Arapi, Anestezist-Reanimator

Femra! Dhimbja mori fund! Tani mund të lindni pa…