MENU

Dallimi

Dhimbje koke nga alergjitë, sinusit apo migrenë?

12.06.2019 - 15:51

Rreth 70 deri 80% e popullsisë ka dhimbje koke, 50% përjetojnë të paktën një dhimbje koke në muaj, 15% përjetojnë të paktën një dhimbje në javë dhe 5% në ditë.

Shfaqja e dhimbjeve të kokës rritet ndjeshëm gjatë dekadës së dytë të jetës. Pastaj shkon deri në moshën 40-50 vjeç, pas së cilës zvogëlohet.

Ndërsa shumica e dhimbjeve të kokës nuk janë një shenjë e një sëmundjeje serioze ose kërcënuese për jetën, por ato shpesh ndikojnë në cilësinë e jetës. Ka raste kur alergjitë ose problemet e sinusit mund të bëjnë një person që të ketë dhimbje koke.

Dhimbjet e kokës me rinit janë të zakonshme dhe mund të jenë për shkak të sëmundjes së sinusit në dhe rreth pasazheve të hundës.

Një dhimbje koke sinusitis është e vështirë për t’u identifikuar, pasi specialistët e dhimbjes së kokës e konsiderojnë dhimbjen e vërtetë të sinusit të jetë mjaft e rrallë. Studimet e fundit sugjerojnë se pacientët që duket se kanë dhimbje koke sinus shpesh kanë migrenë.

Njerëzit që kanë dhimbje koke që duken sikur janë me origjinë në sinus duhet të vlerësohen me kujdes nga një mjek. Marrja e diagnozës së duhur është e rëndësishme sepse çrregullimet kryesore të kokës si migrenat kanë nevojë për një trajtim shumë të ndryshëm krahasuar me rhinosinusit.

Sinusiti akut ndodh kur ka një infeksion bakterial në një ose më shumë sinuse.

Sinusiti shpesh është diagnostikuar si shkak i dhimbjeve të kokës për shkak të besimit se dhimbja mbi sinuset duhet të lidhet ato. Në të vërtetë, dhimbja në frontin e kokës është më shpesh e shkaktuar nga migrenat. Migrenat janë të lidhura me dhimbje koke sinusi për shkak të vendeve të tyre të ngjashme.

Dhimbjet e kokës që i atribuohen rhinosinusitit akut bakterial kanë një diagnozë të veçantë, të rrallë. Antibiotikët shpesh përdoren për trajtim. Mundësi të tjera përfshijnë avull, kortikosteroidet dhe decongestantët.

Nëse sinusiti nuk i përgjigjet trajtimit mjekësor, kirurgjia duhet të konsiderohet si zgjidhje.

Rhinosinusitis kronik është një nga problemet më të zakonshme të përjetuara me rinitit alergjik dhe mund të çojë herë pas here në dhimbje koke. Pacientët gjithashtu mund të përshkruajnë përjetimin e “dhimbjeve të kokës së sinusit”.

higjiena e dhimbjes se kokes-konica.al

Megjithatë, është e diskutueshme nëse bllokimi i vazhdueshëm i pasazheve të hundës të shkaktuara nga inflamimi alergjik mund të çojë në dhimbje koke kronike. Pacientët që përjetojnë bllokime të hundës duhet të vizitojnë një allergist për testim.

Një alergist mund të zbulojë se nga çfarë jeni alergjik ndaj dhe t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat tuaja. Trajtimi mund të përfshijë hapa për të shmangur alergenet specifike, ilaçet ose immunoterapi alergjike (vaksia alergjie).

Kriteret e mëposhtme përdoren nga mjekët për të diagnostikuar dhimbje koke rhinosinusitis:

1) Dhimbje koke në pjesën e përparme të kokës me dhimbje në një ose më shumë zona të fytyrës, veshëve ose dhëmbëve dhe dëshmi klinike ose laboratorike të rhinosinusit akut ose kronik. Për shembull, doktori mund të bëjë një endoskopi hundës, e cila i lejon atij të shohë se çfarë po ndodh në pasazhet tuaja të hundës dhe sinusit.

2) Dhimbje koke dhe simptoma rhinosinusitis që ndodhin në të njëjtën kohë.

3) dhimbje koke dhe / ose dhimbje të fytyrës që largohet brenda shtatë ditëve pas simptomave të ulëta ose trajtimit të suksesshëm të rhinosinusit akut ose kronik.

dhimbje koke nga sinuset-konica.al

Shumica e njerëzve me dhimbje koke të vetë-diagnostikuar me të vërtetë vuajnë nga migrena , prandaj është e rëndësishme të shikoni një mjek për të marrë një diagnozë të saktë.

Hulumtimi gjithashtu mbështet një lidhje midis migrenës dhe alergjisë, kështu që mjeku do të marrë parasysh dhimbjet e kokës së migrenës dhe dhimbje koke të sinusit nëse jeni duke përjetuar dhimbje koke dhe rinitit alergjik.