MENU

E mahnitshme!

Dhuruesi më i vjetër i veshkave, 84 vjeç

12.06.2019 - 15:35

Frank Dewhurst po ecte në lagjen e tij kur pa shenjën në oborrin e fqinjit të tij.

“Unë jam tipi O dhe kam nevojë për transplantim të veshkave. Ju lutem më ndihmoni”.

Shenja i dha atij pauzë. Ai ishte tip O +.

Linda, fqinja që e kishte vënë atë, kishte luftuar me lupus që nga viti 1986 dhe sëmundja filloi të sulmonte veshkat e saj në vitin 2001.

Linda, 72 vjeç, vendosi shenja në oborrin dhe në makinën e saj për të kërkuar një dhurues të veshkave.

Frank tha se kishte lexuar më parë për donatorët e veshkave, kështu që ai e dinte se ishte e mundur të jetonte me një veshkë.

transplant

Një gjë qëndroi në mendjen e tij: një artikull nga një revistë që ai e kishte parë ndoshta një vit më parë.

Tre miq në Arizona kishin shkuar të luanin golf së bashku dhe një prej tyre kishte dështim të veshkave, tha Frank. Të dy shokët u testuan, dhe njëri ishte i aftë për të dhuruar veshkën e tij.

Frank kujtoi këtë duke menduar se miqtë në artikull duhej të ishin të paktën tek të 60-tat. Nëse ata mund ta bëjnë këtë, pse nuk mund ta bënte? Pas diskutimit të idesë me gruan e tij, i cila ishte në mbështetje të plotë, ai vëndosi që ti dhuronte veshkën Lindës.

Më shumë se 5.000 dhurime të veshkave ndodhin çdo vit, por vetëm 200 dhurues në 24 vitet e fundit kanë qenë më të vjetër se 70 vjeç.

Ka shumë faktorë që parandalojnë njerëzit e moshuar nga dhurimi. Procesi i shërimit zgjat më shumë, dhe ekziston një vlerësim i rreptë fizik dhe psikologjik që duhet të ndërmarrin të gjithë pjesëmarrësit.

Dhe funksioni i veshkave bie me moshën, ndërsa shumica e të rriturve humbin rreth 1% të funksionalitetit çdo vit pas moshës 40 vjeçare, tha Dr. Hassan Ibrahim, i cili e trajtoi Frankun në Houston Methodist Hospital.

Dr. Hassan Ibrahim vlerësoi Deëhurst para operacionit në Houston Methodist.

Pra, duke supozuar se dikush fillon me funksionalitetin 100%, nga mosha 80 vjeç, veshkat e tyre mund të jenë vetëm 60% funksionale.

Por më pak se gjysma e të rriturve të moshuar nuk kanë një rënie të ndjeshme në funksionin e veshkave, dhe kjo është kategoria e Dewhurst.

Ky rënie në funksionin e veshkës bëhet problem kur një person i moshuar dhuron një veshkë dikujt dukshëm më të ri.

Një 84-vjeçar që dhuronte një 72-vjeçareje ishte pothuajse i përsosur.

“Kur erdhi , unë në fakt nuk e vlerësova atë përmes procesit të vlerësimit fizik”, tha Ibrahim.

Në vend të kësaj, ai u takua me Dewhurst për një orë për të diskutuar çështjet. Metoda Houston kishte marrë veshkat nga pacientë të tjerë më të vjetër, një 80-vjeçar dhe një 79-vjeçar, por kurrë nga dikush që ishte i vjetër si Dewhurst.

Ibrahimi tha se ishte i impresionuar. Dewhurst ishte aktiv për moshën e tij dhe nuk merrte asnjë ilaç, duke e bërë atë një kandidat ideal.

Dewhurst tani është dhuruesi më i vjetër i veshkave në SHBA. Ai është 85 ditë më i madh se personi që mbajti rekordin para tij.

Linda ishte në dializë para se Dewhurst të dhuronte veshkën e tij. Periudha mesatare e mbijetesës për një 72-vjeçare me dializë është rreth pesë vjet, që është gjithashtu koha mesatare e pritjes për një veshkë nga një dhurues organi, sipas Ibrahimit.

transplant
transplant

Një transplantim i gjallë i donatorëve si ai i Dewhurst shtyn kohën mesatare të mbijetesës në 12 vjet.

“Unë vetëm shpresoj që të motivojë të tjerët që janë të shëndetshëm, pa marrë parasysh se çfarë moshe, për të dhuruar”, tha ai.

“Dhe shpresojmë se dikush do të dhurojë 85, 86 vjeç, nuk ka asgjë të çuditshme”.

Të dy Dewhurst dhe Linda tani janë mirë.

“Unë do të bëj maksimumin për dhuratën bujare të Frank dhe do e jetoj jetën në maksimum. Mezi po pres”– tha Linda kur doli nga operacioni.