MENU
klinika

Ja cfarë i shkakton!

Fëmija juaj ka lindur me një njollë të kuqe në trup?

29.06.2019 - 12:22

Shenjat e lindura janë shenja ose lezione të pranishme në lëkurën e foshnjës në lindje.

Këto shenja mund të jenë nga të vogla në të mëdha; si gunga ngritura; dhe më të zbehtë se sa lëkura përreth ose e errët, e kuqe ose e kaltër.

Ato mund të shkaktohen nga numra jonormalë të qelizave pigmentale të lëkurës ose nga vene gjaku anormale në lëkurë. Disashenja lindje largohen tërësisht vetë, dhe disa prej tyre vazhdojnë ose përkeqësohen në moshë madhore. Shenjat e lindjes zakonisht janë vetëm shqetësime kozmetike, por disa lloje të lezione të lëkurës paraqesin rrezik më të madh për kancerin e lëkurës më vonë në jetë ose mund të jenë tregues të sëmundjeve të tjera të rënda.

Disa shenja lindje të zakonshme përfshijnë spotin blu-gri (dikur i njohur si vend Mongolian), spote ngjyrë kafe, spote ngjyrë salmon dhe gunga me njollë.

  • Vendi blu-gri:

Një copë e lëkurës pak e errët dhe e zbehtë se lëkura përreth, zakonisht e gjetur në pjesën e poshtme të shpinës ose në të pasmet e një fëmije.

Mund të jetë mjaft e madhe për të mbuluar të gjithë pjesën e prapme të krahut ose të funshpinës .

Zakonisht zhvillohet në javët e para të jetës dhe zakonisht zbehet brenda pak vitesh.

  • Vendet kafe:

Një copë e lëkurës që është paksa e errët sesa lëkura përreth.

Gjetur kudo në trup në çdo madhësi, edhe pse zakonisht më e vogël se dora e fëmijës.

Këto nuk largohen vetë dhe duket se rriten kur fëmija rritet.

Njollat Salmon dhe njollat e ngritura në formë gngash janë shenja të lindura të shkaktuara nga rritja jonormale e enëve të gjakut shumë të vogla nën lëkurë.

kolana e librave

  • Njollat Salmon:

Jashtëzakonisht e zakonshme, këto ndodhin në më shumë se gjysmën e foshnjave të shëndetshme.

Arna me ngjyrë të kuqërremtë të vendosura në fytyrë ose në pjesën e prapme të qafës.

Ata në fytyrë zakonisht zhduken para vitit të parë të foshnjës, por shenjat e qafës kanë tendencë të vazhdojnë deri në moshën e rritur, megjithëse zakonisht mbulohen nga flokët.

  • Njollat e ngritura:

Shfaqet kudo në trup, edhe pse koka dhe qafa janë vende të zakonshme.

Në lindje, janë njollat rozë që gradualisht bëhen më të errëta dhe më të ngritura gjatë jetës së një personi.

Këto nuk shkojnë vetë.

Njonja të tjera më pak të zakonshme përfshijnë nevus kongjenitale melanocytic dhe hemangioma infantile.

  • Nevus kongjenital melanocitik:

Një mol, ose ngjyrë e errët e lëkurës, e pranishme në lindje.

krem-dielli-femije-konica.al
  • Hemangioma infantile:

Një rritje jonormale e enëve të gjakut që rritet vazhdimisht.

Jo gjithnjë e dukshme në lindje, por bëhet e dukshme në javët e para të jetës si një pjesë e ngritur, me ngjyrë të kuqe ose me ngjyrë të kuqërremtë me madhësi të madhe.

Mund të duket se rritet në muajt e parë të jetës dhe pastaj gradualisht të fillojë të tkurret përsëri, edhe pse lëkura e mbivendosur kurrë nuk do të duket krejtësisht normale.

Shumica e hemangiomas zhduken nga mosha 10 vjeçare.