MENU
klinika

Fistula arteriovenoze

Një lidhje jonormale midis një arterie dhe një vene

09.06.2019 - 16:09

Një fistul arteriovenoze (AV) është një lidhje jonormale midis një arterie dhe një vene.

Normalisht, gjaku rrjedh nga arteriet ,në kapilarë në vena. Ushqyesit dhe oksigjeni në gjak shkojnë nga kapilarët tek indet në trup.

Me një fistule arteriovenoze, gjaku rrjedh direkt nga një arterie në venë, duke anashkaluar disa kapilarë. Kur kjo ndodh, indet nën kapilarët e anashkaluar marrin një furnizim të zvogëluar të gjakut.

Fistulat arteriovenoze zakonisht ndodhin në këmbë, por mund të zhvillohen kudo në trup. Fistulat arteriovenoz shpesh krijohen kirurgjikale për përdorim në dializë tek njerëzit me sëmundje të rënda të veshkave.

Një fistule e madhe e patrajtuar arteriovenoze mund të çojë në komplikime serioze. Mjeku monitoron fistulat arteriovenoze nëse keni një për dializë.

arteriet ne rrezik-konica.al
  • Simptomat

Fistulat e vogla arteriovenoze në këmbë, krahët, mushkëritë, veshkat ose tru shpesh nuk do të kenë asnjë shenjë ose simptomë dhe zakonisht nuk kanë nevojë për trajtim tjetër përveç monitorimit nga mjeku. Fistulat e mëdha arteriovenoze mund të shkaktojnë shenja dhe simptoma.

Shenjat dhe simptomat arteriovenoze të fistulës mund të përfshijnë:

-Vena të purpurta, të fryra që mund të shihen përmes lëkurës, të ngjashme me venat me variçe;;

-Ënjtje në krahë apo këmbë;

-Ulje në tensionin e gjakut;

-Lodhje;

-Infrakt;

Një fistula arteriovenoze në mushkëri (fistula pulmonare arteriovenoze) është një gjendje serioze dhe mund të shkaktojë:

-Një nuancë kaltërosh në lëkurë;

-Tubimi i gishtërinjve;

-Mpiksje e gjakut;

Një fistulë arteriovenoze në traktin gastrointestinal mund të shkaktojë gjakderdhje në traktin e tretjes.

Nëse keni ndonjë nga këto shenja dhe simptoma dhe mendoni se mund të keni një fistul arteriovenoz, bëni një takim me mjekun. Zbulimi i hershëm i një fistule arteriovenoze mund të lehtësojë gjendjen për të trajtuar dhe mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të komplikimeve, siç janë mpiksjet e gjakut ose, në raste të rënda, dështimi i zemrës.

ushqimet per arterie te pastra-konica.al
ushqimet per arterie te pastra-konica.al
  • Shkaqet

Shkaqet e fistulatve arteriovenoze përfshijnë:

Kateterizimi i zemrës. Një fistule arteriovenoze mund të zhvillohet si një ndërlikim i një procedure të quajtur catheterization kardiak. Gjatë kateterizimit të zemrës, një tub i gjatë dhe i hollë i quajtur kateter futet në një arterie ose venë në nyjen, qafën ose krahun dhe futët në enët e gjakut në zemrën tuaj.

kolana e librave

Nëse gjilpëra që përdoret në kateterizim kalon një arterie dhe venë gjatë procedurës, dhe arteria zgjerohet (dilatuar), kjo mund të krijojë një fistule arteriovenoze. Kjo ndodh rrallë.

Dëmtime që shpojnë lëkurën. Është gjithashtu e mundur të zhvillohet një fistul arteriovenoz pas një plagosjeje të mprehtë, të tilla si një plagë me armë zjarri. Kjo mund të ndodhë nëse plaga është në një pjesë të trupit ku një venë dhe arterie janë krah për krah.

Të lindur me një fistule arteriovenoze. Disa njerëz lindin me një fistule arteriovenoze (kongjenitale). Edhe pse arsyeja e saktë përse nuk është e qartë, në fistulat arteriovenoze të lindura, arteriet dhe venat nuk zhvillohen siç duhet në mitër.

Kushtet gjenetike. Fistulat arteriovenozë në mushkëri (fistula pulmonare arteriovenoze) mund të shkaktohen nga një sëmundje gjenetike (sëmundja Osler-Ëeber-Rendu, e njohur edhe si telangiektasi hemorragjike trashëguar) që shkakton që enët e gjakut të zhvillohen në mënyrë jo normale në të gjithë trupin, por sidomos në mushkëri.

Krijimi kirurgjik (procedura AV fistula). Njerëzit të cilët kanë dështim në fund të fazës së veshkave mund të kenë një fistul arteriovenoz të krijuar kirurgjikisht për ta bërë më të lehtë kryerjen e dializës. Nëse një gjilpërë dializë futet në venë shumë herë, vena mund të preket dhe të shkatërrohet.

Krijimi i një fistule arteriovenoze zgjeron venë duke e lidhur atë me një arterie të afërt, duke e bërë më të lehtë futjen e një gjilpëre për dializë dhe duke shkaktuar derdhjen e gjakut më shpejt. Kjo fistula AV zakonisht krijohet në parakrah.

  • Faktorët e rrezikut

Përtej kushteve gjenetike ose kongjenitale, rreziku për zhvillimin e një fistule arteriovenoze mund të rritet për shkak të faktorëve të caktuar, duke përfshirë:

-Kateterizimi i zemrës, veçanërisht nëse procedura përfshin enët e gjakut në ije;

-Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni);

-Indeksi i lartë i trupit (BMI);

Disa ilaçe, duke përfshirë disa hollues të gjakut (antikoagulantë) dhe medikamente që përdoren për të kontrolluar gjakderdhjen (anti-fibrinolytics):

-Mosha;

-Të jesh femër;

-Komplikimet;

arteriet ne rrezik-konica.al

Të patrajtuara, një fistul arteriovenoze mund të shkaktojë komplikime, disa prej të cilave mund të jenë serioze. Kjo perfshin:

Infrakt. Kjo është ndërlikimi më serioz i fistulatve të mëdha arteriovenoze. Meqë gjaku juaj rrjedh më shpejt përmes një fistule arteriovenoze sesa përmes një rrjedhe normale të arterieve, kapilarëve dhe venave, zemra pompon më shumë për të kompensuar rënien e presionit të gjakut (dështimi i zemrës me rezultate të larta).

Me kalimin e kohës, rritja e intensitetit të pompimit të zemrës mund të dobësojë muskujt e zemrës, duke çuar në dështimin e zemrës.

Grupe të gjakut. Një fistul arteriovenoz në këmbë mund të shkaktojë mpiksjen e gjakut, që potencialisht mund të çojë në trombozë të thellë të venëve, një gjendje e dhimbshme dhe potencialisht kërcënuese për jetën, nëse trafiku udhëton në mushkëri (embolizëm pulmonar). Varësisht se ku është fistula juaj, kjo mund të çojë në goditje.

Dhimbje këmbësh. Një fistul arteriovenoze në këmbë mund të shkaktojë që ju të zhvilloni dhimbje në (klaudizim), ose mund të përkeqësojë dhimbjet që keni tashmë.

Gjakderdhje. Çrregullimet arteriovenoze mund të çojnë në gjakderdhje, duke përfshirë edhe sistemin tuaj gastrointestinal.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!