MENU
klinika

Deklarata

Franca: BE nuk do ta rihapë më marrëveshjen e Brexit

11.06.2019 - 20:04

Sekretarja e Shtetit e Francës për çështjet evropiane ka konfirmuar se BE nuk është e përgatitur për të rihapur marrëveshjen e Brexit dhe se pa një “vijë të re politike” në Britani të Madhe ose një referendum të dytë, Britania duhet të presë që të largohet nga blloku më 31 tetor.

Në prag të një vizite pune dy-ditore në Londër, Amélie de Montchalin i tha gjithashtu The Guardian se Franca e konsideronte zgjidhjen financiare 39 miliardë euro Britania që ka rënë dakord të paguajë BE si pjesë të marrëveshjes së daljes si një çështje e së drejtës ndërkombëtare.

“Ne jemi duke pritur për sqarime nga ana e Britanisë së Madhe,” tha De Montchalin. “Ne konsiderojmë se është në dorë të Britanisë për të vendosur se si dëshiron të vazhdojë. Marrëveshja e daljes nuk u negociua kundër britanikëve; negociatorët në të dyja palët u përpoqën me kujdes, për të gjetur zgjidhjen më të mirë për të gjithë të interesuarit “.

Disa kandidatë të lidershipit të konservatorëve kanë thënë se nëse përzgjidhen, përparësia e tyre do të jetë të shkojnë në Bruksel dhe të kërkojnë të negociojnë marrëveshjen e miratuar dhjetorin e kaluar, dhe nëse nuk arrijnë sukses, Britania duhet të jetë e gatshme të largohet pa marrëveshje. Të tjerë kanë thënë se një zgjatje e mëtejshme mund të jetë e nevojshme.

kolana e librave

De Montchalin, tha se blloku nuk ishte i gatshëm të rihapte marrëveshjen e daljes prej 599 faqesh. “Nëse Britania dëshiron të largohet, dhe nëse dëshiron të largohet në mënyrë të rregullt, atëherë kjo është mënyra që duhet ta bëjë”, tha ajo.

Ajo tha se kushti i vetëm në të cilin Franca do të ishte e gatshme të japë një shtyrje të mëtejshme në afatin e 31 Tetorit do të ishte nëse do të kishte një “ndryshim të thellë” ndaj qëndrimit aktual politik të Britanisë në Brexit.

“Siç ka thënë presidenti Macron, nëse ka një linjë politike krejtësisht të re në Britani, evropianët do të jenë të përgatitur të rishikojnë,” tha ajo. “Por tani për tani, 31 tetori është afati i fundit.”

Ajo tha se do të ishte “e papranueshme” për Francën ose ndonjë shtet tjetër anëtar të BE që të ndërhynte në këtë ngërç. “Unë sigurisht nuk do të them se Britania e Madhe po humb kohën e saj”, tha ajo. ” Por ne kemi nevojë për qartësi tani. Ne kemi nevojë për një vendim. “