MENU
klinika

Komplikimet

Gjendja e rrallë që prek pankreasin dhe zorrët e holla!

21.06.2019 - 17:31

Sindromi Zollinger-Ellison është një gjendje në të cilën trupi prodhon shumë nga gastrina e hormoneve.

Shumica e kohës, një tumor i vogël (gastrinoma) në pankreas ose në zorrë të holla është burimi i gastrinit shtesë në gjak.

  • Shkaqet

Sindromi Zollinger-Ellison shkaktohet nga tumoret. Këto zhvillime gjenden më shpesh në kokën e pankreasit dhe zorrët e holla. Tumoret quhen gastrinoma. Nivelet e larta të gastrinit shkaktojnë prodhimin e acidit të shumtë të stomakut.

Gastrinomat ndodhin si tumore të vetme ose disa tumore. Një gjysmë deri në dy të tretat e gastrinomave të vetme janë tumore kancerogjene (malinje). Këto tumore shpesh përhapen në mëlçi dhe në nyjet limfatike aty pranë.

Shumë njerëz me gastrinoma kanë disa tumore si pjesë e një gjendje të quajtur neoplazia e shumëfishtë endokrine të tipit I (MEN I). Tumoret mund të zhvillohen në gjëndrrën e hipofizës (trurit) dhe në gjëndrën parathyroid (qafë), si dhe në pankreas.

  • Simptomat mund të përfshijnë:

Dhimbje barku;

Diarre;

Vjellja e gjakut (nganjëherë);

Simptoma të rënda të refluksit të ezofageal (GERD);

Shenjat përfshijnë ulçer në stomak dhe zorrët e holla.

  • Provimet dhe testet

CT skanimi barkut;

Testi i infuzionit të kalciumit;

Ultratinguj endoskopikë;

Kirurgji eksploruese;

Niveli i gjakut i Gastrinit;

Lëvizja oktreotide;

Test i stimulimit sekret;

  • Trajtim

Ilace të quajtur frenuesit e pompës proton (omeprazol, lansoprazol dhe të tjerë) përdoren për trajtimin e këtij problemi. Këto barna zvogëlojnë prodhimin e acidit nga stomaku. Kjo ndihmon ulcerën në stomak dhe zorrët të shërohen. Këto barna gjithashtu lehtësojnë dhimbjen e barkut dhe diarrenën.

Kirurgjia për të hequr një gastrinomë të vetme mund të bëhet nëse tumoret nuk janë përhapur në organe të tjera. Kirurgjia në stomak (gastrectomy) për të kontrolluar prodhimin e acidit është e rrallë e nevojshme.

  • Prognoza

Shkalla e kurimit është e ulët, madje edhe kur ajo gjendet herët dhe tumori hiqet. Megjithatë, gastrinomat rriten ngadalë. Njerëzit me këtë gjendje mund të jetojnë shumë vite pas gjetjes së tumorit. Medikamentet që shtypin acidin punojnë mirë për të kontrolluar simptomat.

  • Komplikimet mund të përfshijnë:

Dështimi për të gjetur tumorin gjatë operacionit;

Gjakderdhje zorrëve ose vrima (perforim) nga ulcerat në stomak ose duodenum ( zorra e trashë);

Diarre të rënda dhe humbje peshe;

Përhapja e tumorit në organe të tjera;

Kur duhet të kontaktoni një profesionist mjekësor;

Bisedoni me mjrkun nëse keni dhimbje të rënda të barkut që nuk largohet, sidomos nëse ndodh me diarre.