MENU
klinika

Ja çrregullimi që po ju shkatërron!

Humbje e kujtesës për ngjarjet më të fundit!

18.06.2019 - 21:59

Psikoza Korsakoff është një ndërlikim i encefalopatisë Wernicke dhe shkakton humbje të kujtesës për ngjarjet e fundit, konfuzionin dhe ndryshimet e sjelljes.

Psikoza Korsakoff ndodh në 80% të njerëzve me encefalopati Ëernicke të patrajtuar, e cila është një çrregullim i trurit që shkaktohet nga një lloj i mungesës së vitaminave që mund të ndodhë në njerëzit që pijnë shumë alkool për një kohë të gjatë.

Psikoza Korsakoff nganjëherë nxitet nga një periudhë e ashpër e delirium tremens, e cila është një formë e varësisë së alkoolit, nëse një sulm tipik i encefalopatisë Ëernicke ndodh para ose jo.

Shkaqe të tjera përfshijnë lëndime në kokë, goditje në tru, gjakderdhje brenda trurit dhe tumore të caktuara të trurit (rrallë).

kujtese-konica.al
  • Simptomat

Njerëzit me psikozën Korsakoff e humbin kujtesën e tyre për ngjarjet e fundit. Kujtesa e ngjarjeve të largëta është më pak e prekur.

Kujtesa mund të jetë kaq e dobët sa që njerëzit shpesh trillojnë histori, ndonjëherë shumë bindëse, për t’u përpjekur të mbulojnë pamundësinë për të kujtuar (të quajtur konfabulim).

kolana e librave

Ata humbin të gjithë ndjenjën e kohës. Njerëzit bëhen të hutuar dhe apatikë dhe nuk mund t’u përgjigjen ngjarjeve, madje as frikësuese. Njerëzit gjithashtu kanë të gjitha simptomat e encefalopatisë Ëernicke, duke përfshirë ataxia e thellë (ecja me pengesa të gjera) dhe vështirësi në kontrollin e lëvizjeve të syve.

  • Diagnoza

Diagnoza bazohet në historinë e një gjendjeje të njohur që shkakton psikozën e Korsakoff, siç është çrregullimi i rëndë kronik i përdorimit të alkoolit.

Glutamat
Glutamat

Mjekët e bazojnë diagnozën mbi simptomat, veçanërisht në konfuzion, tek njerëzit me kushte që mund të shkaktojnë psikozën e Korsakoff, siç është çrregullimi i rëndë kronik i përdorimit të alkoolit.

Mjekët duhet të përjashtojnë shkaqet e tjera të simptomave, siç është infeksioni.

  • Trajtimi

Trajtimi përbëhet nga tiamina dhe hidratimi i vitaminës. Për fat të keq, përkundër trajtimit, lehtësimi i simptomave është i dobët dhe rimëkëmbja nuk ka gjasa.