MENU
klinika

Nga Financial Times

Italia s’mund të bëjë më ‘lojëra’ me Brukselin

11.06.2019 - 16:57

Sistemi i BE-së i rregullave fiskale mund të jetë një dhuratë për politikanët populistë: ata mund të përdorin paralajmërimet e Brukselit si për të forcuar kredencialet e tyre vendase si mbrojtës të sovranitetit ndaj ndërhyrjeve të jashtme dhe si një kokë turku për të shmangur fajin për zgjedhjet e  dhimbshme politike..

Të mërkurën, Brukseli lëshoi ​​një paralajmërim formal, të ashtuquajturat procedurë të deficitit të tepruar (EDP), i cili në ekstrem mund të çojë në gjoba ose pezullime të transfertave nga buxheti i BE.

Ky hap është formalisht i njëjtë me atë që Brukseli mori vjeshtën e kaluar, gjë që çoi në një kompromis duke shmangur sanksionet.

Por ka shumë pak mundësi për një rezultat të tillë tani, thonë ekonomistët. Herën e fundit, Brukseli kundërshtoi planet e deklaruara të buxhetit të Romës, të cilat u ndryshuan në përputhje me rrethanat. Këtë herë rezultatet aktuale fiskale të Italisë në vitin 2018 janë tepër vonë për t’u ndryshuar.

Politikisht, duket e pamundur që Roma të kënaqë komisionin pa hequr dorë nga premtimet e saj më të zëshme të politikës, siç është anulimi i një rritjeje të taksave me vlerë të shtuar, e jo më të shkurtimeve të mëdha të taksave.

Në të vërtetë Matteo Salvini, kreu i partisë së koalicionit qeveritar të Lidhjes, nuk ka premtuar vetëm t’i rezistojë kërkesave të komisionit, por gjithashtu kërkoi që rregullat fiskale të ndryshoheshin.

kolana e librave

Në të vërtetë, ekonomia italiane është ndoshta ende në rënie, dhe deficiti strukturor është më i vogël sesa vlerësimet e Brukselit.

Nën qeverinë e mëparshme, kjo ishte një çështje kryesore e konfliktit midis Romës dhe Brukselit.

Në një mjedis më bashkëpunues me Brukselin, politika fiskale mund të ishte çmendur në një mjet për nxitjen e rritjes që mund të kishte paguar kryesisht për vete.

Siç duket, bashkimi i rregullave të ngurta dhe populizmi politik ka bërë që politika fiskale të jetë impotente.

Kjo është pasojë e një ndjenje të mosbesimit në Bruksel, kryeqytetet dhe tregjet kombëtare, ku qëndrimi i Romës ndaj rregullave karakterizohet gjithnjë e më shumë si ” gjuajtje e këmbës së vet”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Zv. kryeministri kërcënon BE

Shtohen tensionet Itali-BE