MENU

Patent ductus arteriosus

Kjo enë gjaku në trupin e njeriut gjendet vetëm para lindjes!

11.06.2019 - 17:55

Patent ductus arteriosus (PDA) është një enë shtesë e gjakut e gjetur në foshnje para lindjes dhe vetëm pas lindjes.

Në shumicën e foshnjave që kanë një zemër normale, PDA do të tkurret dhe mbyllet më vete në ditët e para të jetës. Nëse qëndron e hapur më gjatë, mund të shkaktojë derdhje të tepërt të gjakut në mushkëri. Problemet kanë më shumë gjasa nëse PDA është i madh. Disa PDA më të vogla që nuk mbyllen herët do të mbyllen vetë deri në kohën kur fëmija është një vjeç.

Një ductus arteriosus ka më shumë gjasa të qëndrojë e hapur në një fëmijë të parakohshëm, veçanërisht nëse foshnja ka sëmundje të mushkërive. Kur kjo ndodh, mjekët mund të kenë nevojë të mbyllin PDA-në.

Çfarë ndodh në Patent Ductus Arteriosus?

Ductus arteriosus është një enë gjaku normale që lidh dy arteriet kryesore – aorta dhe arteria pulmonare – që mbartin gjak larg nga zemra.

Mushkëritë nuk përdoren ndërsa një fetus është në mitër sepse foshnja merr oksigjen direkt nga placenta e nënës. Ductus arteriosus transporton gjak larg nga mushkëritë dhe e dërgon atë drejtpërdrejt në trup. Kur një i porsalindur merr frymë dhe fillon të përdorë mushkëritë, ductusi nuk është më i nevojshëm dhe zakonisht mbyllet vetë gjatë 2 ditëve të para pas lindjes.

Nëse ductus nuk mbyllet, rezultati është një ductus arteriosus “ i hapur”.

PDA lejon gjakun e pasur me oksigjen nga aorta të përzier me gjak të varfër me oksigjen në arterie pulmonare. Si rezultat, shumë gjak rrjedh në mushkëri, gjë që vë një tendosje në zemër dhe rrit presionin e gjakut në arteriet pulmonare.

Në foshnjat e lindura me probleme të tjera të zemrës që ulin rrjedhjen e gjakut nga zemra në mushkëri ose ulin rrjedhën e gjakut të pasur me oksigjen në trup, PDA mund të ndihmojë, dhe mjeku mund të përshkruajë ilaçe për të mbajtur arteriosun e kanalit të hapur.

Çfarë shkakton Patent Ductus Arteriosus?

Shkaku i PDA nuk dihet, por gjenetika mund të luajë një rol. PDA prek dy herë më shumë vajzat se sa djemtë. Është gjithashtu e zakonshme në mesin e foshnjave me sindromin e distresit të frymëmarrjes neonatal, foshnjat me çrregullime gjenetike (si sindroma Doën), dhe foshnjat nënat e të cilëve kishin rubeola gjatë shtatzënisë.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e patentës Ductus Arteriosus?

Foshnjat me një PDA të madh mund të kenë simptoma të tilla si:

-puls i shpejtë;

-frymë e shpejtë;

-nuk ushqehen mirë;

-gulçim;

-djersitje ndërsa ushqehen;

-lodhen shumë lehtë;

-rritje e dobët;

Si është diagnostikuar Patent Ductus Arteriosus?

Nëse dyshohet një PDA, mjeku do të përdorë një stetoskop për të dëgjuar për një zhurmë zemre, e cila shpesh dëgjohet tek foshnjat me PDA.

Testet e ndjekjes mund të përfshijnë:

-një rreze X e gjoksit;

-një EKG, një test që mat aktivitetin elektrik të zemrës dhe mund të tregojë nëse zemra është zgjeruar;

-një echocardiogram, një test që përdor valët e zërit për të diagnostikuar problemet e zemrës. Këto valë ‘kërcejnë’ në pjesët e zemrës, duke krijuar një pamje të zemrës. Në foshnjat me PDA, një eko tregon sa e madhe është hapja dhe sa mirë po e trajton zemra.

-testet e gjakut;

Si trajtohet patenta Ductus Arteriosus?

Të tre opsionet e trajtimit për PDA janë medikamentet , procedurat me bazë në kateter dhe kirurgjia.

Një mjek do të mbyllë një PDA nëse madhësia e hapjes është e madhe sa që mushkëritë mund të mbingarkohen me gjak, një kusht që mund të çojë në një zemër të zgjeruar.

Një mjek gjithashtu mund të mbyllë një PDA për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të një infeksioni të zemrës i njohur si endokardit, i cili ndikon në indin që mbështjell zemrën dhe enët e gjakut.

Endokarditi është serioz dhe kërkon trajtim me antibiotikë intravenoz (IV).