MENU
klinika

Procesi i lindjes

Kontraktimet e lindjes dhe ndërlikimet e zakonshme

25.06.2019 - 17:42

Çdo shtatzëni dhe lindja është e ndryshme dhe mund të ketë probleme.

Nëse ndodhin komplikime, mjekët mund të ndihmojnë duke e monitoruar situatën nga afër dhe duke ndërhyrë, sipas nevojës.

Disa nga ndërlikimet më të zakonshme janë:

Kontraktimet ose dhimbjet e lindjes që nuk përparojnë. Ndonjëherë kontraktimet dobësohen, qafa e mitrës nuk zgjerohet sa duhet ose në kohën e duhur, ose ardhja e foshnjës në kanalin e lindjes nuk vazhdon normalisht. Nëse kontraktimet nuk po përparojnë, një mjek mund t’i japë gruas medikamente për të rritur kontraktimet dhe për të shpejtuar dhimbjet, ose gruaja mund të ketë nevojë për një operacion cezarian.

Dëmtime perineale. Oragnet gjenitale të një gruaje dhe indet përreth kanë gjasa të cahen gjatë procesit të lindjes. Ndonjëherë këto carje shërohen vetë. Nëse një dëmtim është më serioz ose gruaja ka pasur një episiotomi (prerje kirurgjike midis vaginës dhe anusit), mjeku do të ndihmojë në riparimin e dëmtimit duke përdorur qepje.

Probleme me kordonin e kërthizës. Kordoni i kërthizës mund të kapet në një krah ose këmbë ndërsa foshnja udhëton përmes kanalit të lindjes. Në mënyrë tipike, një mjek intervenon nëse kordoni mbështillet rreth qafës së foshnjës, është i ngjeshur ose del para fëmijës.

Shkalla jonormale e zemrës së foshnjës. Shumë herë, një normë anormale e zemrës gjatë kontraktimeve nuk do të thotë se ka një problem. Një mjek ka të ngjarë t’i kërkojë gruas të kalojë pozicione për të ndihmuar fëmijën të ketë më shumë rrjedhje të gjakut. Në raste të caktuara, siç është kur rezultatet e testimit tregojnë një problem më të madh, shpërndarja mund të ndodhë menjëherë. Në këtë situatë, gruaja ka më shumë të ngjarë të ketë nevojë për një ndërhyrje të menjëherëshme cezariane, ose mjeku mund të ketë nevojë të bëjë një episiotomi për të zgjatur hapjen vaginale për lindje.

Plasja e ujrave herët. Dhimbjet zakonisht fillojnë brenda 24 orëve nga carja ose plasja sic i themi ndryshe të ujrave të gruas. Nëse jo, dhe nëse shtatzënia është në ose afër afatit, mjeku ka të ngjarë të shkaktoj kontraksione të provikuara me ilace. Nëse një grua shtatzënë pëson carje të ujrave para 34 javëve të shtatzënisë, gruaja do të monitorohet në spital. Infeksioni mund të bëhet një shqetësim i madh nëse ujrat plasin herët dhe kontraktimet nuk fillojnë.

Asfiksi perinatale. Kjo gjendje ndodh kur fetusi nuk merr oksigjen të mjaftueshëm në mitër ose foshnja nuk merr oksigjen të mjaftueshëm gjatë kontraktimeve ose lindjes ose menjëherë pas lindjes.

Distokia e shpatullave. Në këtë situatë, koka e foshnjës ka dalë nga vagina, por njëri prej supeve ngel i mbërthyer.

Gjakderdhje e tepruar. Nëse lindja rezulton me dëmtime në mitër, ose nëse mitra nuk kontraktohet për të afruar placentën, mund të rezultojë me gjakderdhje të rëndë. Në mbarë botën, një gjakderdhje e tillë është një shkak kryesor i vdekjes së nënës.

Kontrollet mjekësore mund të kërkojnë gjithashtu një vëmendje të veçantë nga një mjeku kur shtatzënia zgjat më shumë se 42 javë, kur gruaja bën një seksion C në një shtatzëni të mëparshme ose kur ajo është më e mdhe se një moshë e caktuar.