MENU
klinika

Akuzat

Kryebashkiaku i Londrës: Trump është si fashist i shekullit XX

02.06.2019 - 10:18

Kryebashkiaku i Londrës, Sadiq Khan, ka krahasuar gjuhën e përdorur nga Donald Trump për të mbledhur mbështetësit e tij me atë të “fashistëve të shekullit të 20-të”, vetëm pak përpara vizitës shtetërore të presidentit amerikan në Londër, që fillon të hënën.

Duke shkruar në Observer, Khan  tha: “Presidenti Donald Trump është vetëm një nga shembujt më të egër të një kërcënimi në rritje globale. E djathta e djathtë është në rritje në mbarë botën, duke kërcënuar të drejtat dhe liritë tona të fituara dhe vlerat që kanë përcaktuar shoqëritë tona liberale dhe demokratike për më shumë se 70 vjet”.

“Viktor Orbán në Hungari, Matteo Salvini në Itali, Marine Le Pen në Francë dhe Nigel Farage këtu në Britani po përdorin të njëjtat trupa të ndarjes së fashistëve të shekullit të 20-të për të mbledhur përkrahjen, por me metoda të reja mëkatare për të shpërndarë mesazhin e tyre. Dhe ata po fitojnë terren dhe fitojnë fuqi dhe ndikim në vende që do të kishin qenë të pamendueshme pak vite më parë “. – shtoi Khan.

Khan, i cili ka pasur konflikt me Trump që kur u bë kryebashkiak në 2016, shton: “Ky është një njeri që gjithashtu u përpoq të shfrytëzonte frikën e londinezëve pas një sulmi të tmerrshëm terrorist në qytetin tone”.

Në maj të vitit 2016, Trump sfidoi Khanin në një provë IQ, pasi kryetari i bashkisë tha se pikëpamjet e presidentit për Islamin ishin “injorante”. Pastaj, pas sulmit terrorist në tregun e London Bridge dhe Borough në vitin 2017, presidenti akuzoi Khanin për sjellje “patetike”. Në korrik të vitit të kaluar Trump tha se Khan kishte “bërë një punë shumë të keqe për terrorizmin”.

Së paku 250,000 njerëz pritet të dalin në Londër qendrore në orën 11, kur Trump të takohet me Theresa May në Downing Street.

Gjigandi i “Trump baby” do të vendoset në sheshin Trafalgar, por vetëm nëse faqja e mbledhjes së fondeve për bamirësitë “kundër politikës së urrejtjes dhe ndarjes” arrin në 30,000, thonë organizatorët.

The Guardian