MENU
klinika

Mësoni shkaqet!

Çrregullimi i pazakontë në hundë, gjendje fatale për jetën!

19.06.2019 - 16:48

Granulomatoza me poliangiitis është një çrregullim i pazakontë që shkakton inflamimin e enëve të gjakut në hundë, sinuset, fytin, mushkëritë dhe veshkat.

Formuar më parë si granulomatoza e Wegener, ky kusht është një nga grupet e enëve të gjakut që quhen vaskulit . Ajo ngadalëson rrjedhjen e gjakut në disa nga organet tuaja. Indet e prekura mund të zhvillojnë zona të inflamacionit të quajtur granuloma, të cilat mund të ndikojnë në funksionimin e këtyre organeve.

Diagnoza e hershme dhe trajtimi i granulomatozës me poliangiitis mund të çojë në një shërim të plotë. Pa trajtim, gjendja mund të jetë fatale.

  • Simptomat

Shenjat dhe simptomat e granulomatozës me poliangiitis mund të zhvillohen papritur ose gjatë disa muajsh. Shenjat e para paralajmëruese zakonisht përfshijnë sinuset, fytin ose mushkëritë tuaja. Gjendja shpesh përkeqësohet shpejt, duke prekur enët e gjakut dhe organet që ato furnizojnë, të tilla si veshkat.

Shenjat dhe simptomat e granulomatozës me poliangiitis mund të përfshijnë:

-Drenazh i ngjashëm me qelbin me kore nga hunda, infeksionet e sinusit dhe hundët;

-Kollitje, nganjëherë me gëlbazë të përgjakshme;

-Shkurtesa e frymëmarrjes;

-Ethe;

-Lodhje;

-Dhimbje nyjesh;

-Nxirje në gjymtyrët, gishtat ose këmbët;

-Humbje peshe;

-Gjak në urinë;

-Çrregullime të lëkurës, djegie ose skuqje;

-Skuqje syri, djegie ose dhimbje, dhe probleme të shikimit;

-Problemet e inflamacionit të veshit dhe dëgjimit;

Për disa njerëz, sëmundja prek vetëm mushkëritë. Kur veshkat janë prekur, testet e gjakut dhe të urinës mund të zbulojnë problemin. Pa trajtim, mund të ndodhë dështimi i veshkave ose i mushkërive.

Shkoni tek mjeku nëse keni një hundë të lëngshme që nuk i përgjigjet ilaçeve që përdorni, veçanërisht nëse shoqërohet me hundë dhe materiale të ngjashme me plagë, duke u kollitur me gjak ose shenja të tjera paralajmëruese të granulomatozës me poliangiitis. Për shkak se kjo sëmundje mund të përkeqësohet shpejt, diagnoza e hershme është çelësi për të marrë trajtim efektiv.

  • Shkaqet

Shkaku i granulomatozës me poliangiitis nuk dihet. Nuk është ngjitëse dhe nuk ka dëshmi se është trashëguar.

Gjendja mund të çojë në enët e gjakut të përflakura, të ngushtuara dhe masa të dëmshme inflamatore (granuloma). Granulomat mund të shkatërrojnë indet normale dhe zvogëlimi i enëve të gjakut zvogëlon sasinë e gjakut dhe oksigjenit që arrin indet dhe organet e trupit.

  • Faktorët e rrezikut

Granulomatoza me polyiangiitis mund të ndodhë në çdo moshë. Ajo më së shpeshti prek njerëzit midis moshës 40 dhe 65 vjeç.

  • Komplikimet

Përveç ndikimit të hundës, sinuseve, fytit, mushkërive dhe veshkave, granulomatoza me polyiangiitis mund të ndikojë në lëkurë, sytë, veshët, zemrën dhe organet e tjera.

  • Komplikimet mund të përfshijnë:

-Humbja e dëgjimit;

-Dëmtimet e lëkurës;

-Dëmtime të veshkave;

-Humbja e lartësisë në urën e hundës (shulje) e shkaktuar nga kërci i dobësuar;

-Një mpiksje gjaku që formon një ose më shumë venat e thella, zakonisht në këmbë.