MENU
klinika

Kalcitonina

Ky test ju tregon çdo gjë në lidhje me tiroiden!

20.06.2019 - 18:18

Testi i kalcitoninës mat nivelin e kalcitoninës në gjak.

Kalcitonin është një hormon i bërë nga tiroidja, një gjëndër e vogël në formë fluturash që ndodhet pranë fytit. Kalcitonin ndihmon në kontrollin se si trupi përdor kalcium. Kalcitonin është një lloj marker tumor. Markerët tumor janë substanca të bëra nga qelizat e kancerit ose nga qelizat normale në përgjigje të kancerit në trup.

Nëse shumë kalcitonin gjendet në gjak, mund të jetë një shenjë e një lloj kanceri tiroide të quajtur kanceri i mesit të tiroides (MTC). Nivelet e larta gjithashtu mund të jenë një shenjë e sëmundjeve të tjera tiroide që mund t’ju vënë në një rrezik më të lartë për marrjen e MTPT.

  • Kjo përfshin:

Hiperplasia e qelizave C, një kusht që shkakton rritje jonormale të qelizave në tiroide.

Neoplazia e shumëfishtë endokrine e tipit 2 (MEN 2), një sëmundje e rrallë, e trashëguar që shkakton rritjen e tumoreve në tiroide dhe gjëndra të tjera në sistemin endokrin. Sistemi endokrin është një grup i gjëndrave që kontrollojnë një sërë funksionesh të rëndësishme, duke përfshirë atë se si trupi përdor dhe djeg energjinë (metabolizmin).

  • Për çfarë përdoret?

Një test i calcitonin përdoret më shpesh për të:

-Ndihmuar në diagnostikimin e hiperplazës së qelizave C dhe kancerit të mesit të tiroides;

-Zbulon nëse trajtimi për kancerin e mesit të tiroides po funksionon;

-Zbulon nëse kanceri mesatar i tiroides është rikthyer pas trajtimit;

Personat e ekranit me një histori familjare të tipit të shumëfishtë të neoplazisë endokrine (MEN 2). Një histori familjare e kësaj sëmundjeje mund t’ju sjellë një rrezik më të lartë për zhvillimin e kancerit mesatar të tiroides.

Ju mund të keni nevojë për këtë provë nëse:

Jeni duke u trajtuar për kancerin mesatar të tiroides. Testi mund të tregojë nëse trajtimi është duke punuar.

Kanë përfunduar trajtimin për të parë nëse kanceri është kthyer.

Keni një histori familjare të MEN 2.

Ju gjithashtu mund të keni nevojë për këtë test nëse nuk jeni diagnostikuar me kancer, por keni simptoma të sëmundjes tiroide.

kolana e librave

Kjo përfshin:

-Një gungë në pjesën e përparme të qafës;

-Nyjet limfatike të fryrë në qafë;

-Dhimbje në fyt dhe / ose në qafë;

-Gëlltitja me probleme;

-Ndrysho zërin tënd, siç është zhurma;

A ka rreziqe për provën?

Ka shumë pak rrezik për të bërë këtë test. Ju mund të keni dhimbje të lehta ose djegie në vendin ku është vënë gjilpëra, por shumica e simptomave largohen shpejt.

Çfarë tregojnë rezultatet?

Nëse nivelet e kalcitoninës ishin të larta, kjo mund të nënkuptojë që keni hiperplasi të qelizave C ose kancer mesatar të tiroides. Nëse tashmë jeni duke u trajtuar për këtë kancer tiroide, nivelet e larta mund të nënkuptojnë se trajtimi nuk funksionon ose se kanceri është kthyer pas trajtimit. Llojet e tjera të kancerit, përfshirë kancerin e gjirit, mushkërive dhe pankreasit, gjithashtu mund të shkaktojnë nivele të larta të kalcitoninës.

Nëse nivelet ishin të larta, ndoshta do të duhen më shumë teste para se mjeku të mund të bëjë diagnozën. Këto teste mund të përfshijnë një skanim tiroide ose biopsi. Një skanim tiroide është një test i imazhit që përdor valët e zërit për të parë gjendjen e tiroides. Një biopsi është një procedurë ku një mjek heq një pjesë të vogël të indeve ose qelizave për testim.

Nëse nivelet e kalcitoninës ishin të ulëta, kjo mund të nënkuptojë se trajtimi i kancerit është duke punuar, ose ju jeni pa kancer pas trajtimit.

Nëse jeni ose jeni trajtuar për kancer medikamentoz tiroide, ndoshta do të testoheni rregullisht për të parë nëse trajtimi ka qenë i suksesshëm.

Ju gjithashtu mund të bëni teste të rregullta të kalcitonit nëse keni një histori familjare të tipit të shumëfishtë të tipit neoplazia endokrine.

Testimi mund të ndihmojë në gjetjen e hiperplazës së qelizave C ose kancerit të mesit të tiroides sa më shpejt që të jetë e mundur. Kur kanceri gjendet herët, është më e lehtë për tu trajtuar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN