MENU
klinika

Testi i ceruloplazminës

Ky test ju tregon gjendjen e saktë të mëlçisë!

24.06.2019 - 23:07

Testi i ceruloplazminës mat nivelin e ceruloplazminës së proteinës që përmban bakrin në gjak.

Si kryhet testimi?

Duhet një mostër gjaku.

Si të përgatitemi për test

Nuk nevojitet përgatitje e veçantë.

Pse kryhet testimi?

Ceruloplazmina bëhet në mëlçi. Proteinat Ceruloplasmin transportojnë bakër në gjak në pjesë të trupit që kanë nevojë për të.

semundja e melcise-konica.al

Mjeku mund të urdhërojë këtë test nëse keni shenja ose simptoma të një metabolizmi bakri ose çrregullimi të deponimit të bakrit.

Rezultatet normale

Sasia normale për të rriturit është 14 deri 40 mg / dL.

Shkalla e vlerës normale mund të ndryshojë pak në mesin e laboratorëve të ndryshëm. Disa laboratorë përdorin matje të ndryshme ose mund të testojnë mostra të ndryshme. Bisedoni me mjekun për kuptimin e rezultateve specifike të testit tuaj.

Çfarë tregojnë rezultatet anormale?

Nivelet më të ulëta se normale të ceruloplazmina mund të jenë:

Sëmundje afatgjatë (kronike) e mëlçisë;

Problemi i absorbimit të lëndëve ushqyese nga zorrët  (keqpërdorimi i zorrëve);

Mosushqim;

Çrregullim në të cilin qelizat në trup mund të thithin bakrin, por nuk janë në gjendje ta lirojnë atë (sindromi i Menkes);

Grupi i çrregullimeve që dëmtojnë veshkat (sindromi nefrotik);

Çrregullimi i trashëguar në të cilin ka shumë bakër në indet e trupit (sëmundja Wilson);

Nivelet më të larta se normale të ceruloplazminait mund të jenë:

Infeksione akute dhe kronike;

Kanceri (gjiri ose limfoma);

Sëmundjet e zemrës, duke përfshirë sulmin në zemër;

Shtatzani;

Artrit rheumatoid;

Përdorimi i pilulave të kontrollit të lindjes;

  • Rreziqet

Ka pak rrezik për të bërë këtë test. Venat  dhe arteriet ndryshojnë në madhësi nga një person në tjetrin, dhe nga njëra anë e trupit në tjetrën. Marrja e mostrës së gjakut nga disa njerëz mund të jetë më e vështirë se nga të tjerët.

semundja e melcise-konica.al

Rreziqet e tjera që lidhen me tërheqjen e gjakut janë të lehta, por mund të përfshijnë:

Gjakderdhje e tepruar;

Dhimbje ose ndjenjë të lehtë;

Shpime të shumta për të gjetur venat;

Hematoma (gjaku që akumulon nën lëkurë);

Infeksioni (një rrezik i lehtë sa herë që lëkura cahet).