MENU
klinika

Mësojini!

Lindja e parakohshme, trajtimet që evitojnë kontraktimet!

25.06.2019 - 17:52

Nëse një grua shtatzënë po tregon shenja të lindjes së parakohshme, mjeku shpesh do të provojë trajtimet për të ndaluar kontraktimet dhe për të zgjatur shtatzëninë derisa fetusi të zhvillohet më plotësisht.

Trajtimet përfshijnë terapi për të ndaluar dhimbjet kontraktuese dhe medikamentet e administruara para lindjes për të përmirësuar rezultatet për foshnjën nëse lindin të parakohshëm (steroidet antenatal për të përmirësuar rezultatet e frymëmarrjes dhe medikamentet neuroproteknike si magnez sulfat).

  • Medikamente për të vonuar dhimbjet e lindjes.

Ilacet që quhen tocolytics mund t’u jepen shumë grave me simptoma të lindjes së parakohshme. Këto barna mund të ngadalësojnë ose ndalojnë kontraktimet e mitrës dhe mund të parandalojnë dhimbjet për 2 deri në 7 ditë.

Një trajtim i zakonshëm për vonesën e kontraktimeve është magnez sulfat, i dhënë gruas shtatzënë nëpërmjet një gjilpëre të futur në një venë të krahut.

  • Medikamente për të shpejtuar zhvillimin e fetusit

Tocolytics mund të ofrojë kohë shtesë për trajtim me kortikosteroide për të përshpejtuar zhvillimin e mushkërive të fetusit dhe disa organeve të tjera ose për gruan shtatzënë për të shkuar në një spital që të marr kujdes të specializuar për foshnjat.

depresioni pas lindjes-konica.al

Kortikosteroidet mund të jenë veçanërisht të efektshme nëse shtatzënia është midis 24 dhe 34 javë (ndërmjet 4 dhe 5 dhe 7 muajsh ) dhe mjeku dyshon se lindja mund të ndodhë brenda javës së ardhshme.

Sulfati i magnezit mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes cerebrale paralizë nëse fëmija ka lindur më herët.