MENU
klinika

Shkaqet e bllokimit të tyre

Mpiksje gjaku apo bllokim në arterie? Si ta zbuloni!

30.06.2019 - 12:43

Dupleksi Carotid është një test ultratingujsh që tregon se sa mirë rrjedh gjaku përmes arterieve karotide.

Arteriet karotide ndodhen në qafë. Ata japin gjak direkt në tru.

  • Si kryhet testimi?

Ultratingulli është një metodë pa dhimbje që përdor valët e zërit për të krijuar imazhe të brendshëm të trupit. Testi bëhet në laboratorin vaskular ose në departamentin e radiologjisë.

  • Testi bëhet në këtë mënyrë:

Ti qëndron në shpinë. Koka mbështetet për ta ndauar të lëvizë . Mjeku aplikon një xhel me bazë uji në qafë për të ndihmuar në transmetimin e valëve të zërit.

Ai lëviz një aparat mbrapa dhe me radhë përgjatë zonës.

Pajisja dërgon valët e zërit në arteriet në qafë. Valët e tingujve kërcejnë nga enët e gjakut dhe formojnë imazhe ose fotografi të brendëve të arterieve.

  • Si të përgatitemi për test?

Asnjë përgatitje nuk është e nevojshme.

Ju mund të ndjeni një presion pasi aparati lëviz nëpër qafë . Presioni nuk duhet të shkaktojë ndonjë dhimbje. Ju gjithashtu mund të dëgjoni një tingull të lehtë . Kjo eshte normale.

Ky test kontrollon rrjedhjen e gjakut në arteriet karotide.

  • Ajo mund të zbulojë:

-Mpiksjen e gjakut (tromboza);

-Shtrëngimi në arteriet (stenozë);

-Shkaqe të tjera të bllokimit në arteriet karotide;

kolana e librave

  • Mjeku mund të urdhërojë këtë test nëse:

-Ju keni pasur një atak ose një sulm të përkohshëm ishemik (TIA);

-Ju keni nevojë për një test pasues sepse arteria karotide është ngushtuar në të kaluarën ose keni pasur operacione në arterie;

-Mjeku dëgjon një tingull të parregullt që quhet bruta mbi arteriet karotide . Kjo mund të thotë se arteria ngushtohet;

  • Rezultatet normale

Rezultatet do t’i tregojnë mjekut se sa të hapur apo të ngushtuara janë arteriet tuaja karotide. Për shembull, arteriet mund të jenë 10% të ngushtuara, 50% të ngushtuara ose 75% të ngushtuara.

Një rezultat normal do të thotë se nuk ka problem me rrjedhjen e gjakut në arteriet karotide. Arteria është e lirë nga çdo bllokim, ngushtim ose problem tjetër.

  • Çfarë tregojnë rezultatet anormale?

Një rezultat jonormal nënkupton se arteria mund të ngushtohet ose diçka po ndryshon rrjedhën e gjakut në arteriet karotide. Kjo është një shenjë e aterosklerozës ose kushteve të enëve të gjakut.

Në përgjithësi, sa më shumë të ngushtohet arteria, aq më e lartë është rreziku i goditjes.

analiza-gjaku-konica.al
  • Në varësi të rezultateve, mjeku mund të dëshirojë që të:

-Konsideroni kirurgjinë;

-Të bëni teste shtesë (të tilla si angiografia cerebrale, angiografia e CT dhe angiografia e rezonancës magnetike);

-Ndiqni një dietë të shëndetshme dhe mënyrën e jetesës për të parandaluar forcimin e arterieve;

-Përsëriteni sërish testin në të ardhmen;

-Rreziqet;

-Nuk ka rreziqe për këtë procedurë;