MENU
klinika

Çfarë groposen aty?

NASA fsheh një “varrezë hapësinore” në det

15.06.2019 - 12:34

“Point Nemo”, është një “varrezë hapësinore” ku NASA ka groposur mjete apo anije kozmike të dëmtuara, të cilat për arsye të caktuara janë mbajtur të fshehura.

Kjo pikë strategjike ndodhet në pjesën jugore të Oqeanit Paqësor, në një thellësi prej rreth 4.000 metrash. Ky është vendi më i largët nga Toka, një vend ideal për të grumbulluar satelitët, apo raketat që janë dëmtuar apo rrëzuar gjatë fluturimeve.

Deri më tani laboratori më i madh hapësinor ishte ai që njihet si “MIR” i Rusisë, me 120 ton metal por që u shkatërrua në vitin 2001.

Ndërkohë, “Pika Nemo” gjendet midis Australisë, Amerikës së Jugut dhe Zelandës së Re, në një pozicion më shumë se 1,600 milje larg nga toka. Më saktësisht, koordinatat e saj janë 48 gradë e 52.6 minuta gjerësi në jug dhe 123 gradë 23.6 minuta gjerësi perëndimore (për ata që do tentojnë ta piketojnë me teleskop).

Askush nuk mund të shkojë në këtë zonë, as gjallesa nuk ka, duke e bërë kështu një vend të përshtatshëm për të mbledhur mbeturinat hapësinore.

Anijet e rrëzuara në “Nemo” përfshijnë një raketë SpaceX, pesë anije mallrash të Agjencisë Hapësinore Evropiane dhe gjashtë artizanale Japanese HTV.

Më shumë se 140 automjete ruse furnizuese kanë përfunduar po ashtu në këtë pikë grumbullimi. Që nga viti 1971, të paktën 260 anije kozmike (kryesisht ruse) janë dëmtuar gjatë udhëtime në hapësirë.

Për të arritur në “Point Nemo”, inxhinierët kanë projektuar disa automjete që kanë fuqi të godasin ujin dhe të depërtojnë në thellësi.