MENU
klinika

Zbulojeni!

Nisa një ilaç për depresion. A duhet të ndjek një dietë tiramine?

28.06.2019 - 17:16

Tyramina është një aminoacid që ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut.

Kjo ndodh natyrshëm në trup, dhe gjendet në ushqime të caktuara. Medikamente të quajtura monoamine oxidase inhibitors (MAOIs) bllokojnë monoamin oksidazë, e cila është një enzimë që thyen tiraminën e tepërt në trup. Bllokimi i kësaj enzime ndihmon në lehtësimin e depresionit.

Nëse merrni një MAOI dhe hani ushqime të lartë tyramine, tiramina mund të arrijë shpejt nivele të rrezikshme. Kjo mund të shkaktojë një goditje serioze në presionin e gjakut dhe të kërkojë trajtim urgjent.

Shmangni konsumimin e ushqimeve që janë të larta në tyraminë nëse merrni një MAOI.

Ju mund të keni nevojë të vazhdoni më pas me një dietë të ulët tyramine për disa javë pas ndalimit të ilaçeve.

Tyramina ndodhet natyrshëm në sasi të vogla në ushqime që përmbajnë proteina. Me kalimin e këtyre ushqimeve, nivelet e tyraminës rriten.

Sasitë e Tyraminës mund të ndryshojnë në mesin e ushqimeve për shkak të përpunimeve të ndryshme, ruajtjes dhe metodave të përgatitjes. Ju nuk mund të zvogëloni sasinë e tyraminës në një ushqim duke e gatuar atë.

Shembuj të ushqimeve të larta në tyraminë përfshijnë:

Djathë të fortë ose të vjetër, të tillë si djathi cedar, parmixhano dhe gorgonzola. Djathërat e prodhuara nga qumështi i pasterizuar kanë më pak gjasa të përmbajnë nivele të larta të tyraminës – për shembull gjizë, ricotta, djathi i fermerëve dhe djathi i krem.

Mish të konservuar, të cilat janë mishra të trajtuar me kripë dhe nitrat ose nitrite, të tilla si salcat e thatë të verës, pepperoni dhe sallami.

Mish të tymosur ose të përpunuar, si hot-dog, proshutë, viçi i kripur ose peshku i tymosur.

Ëmbëlsira ose ushqime të fermentuara, të tilla si lakër turshi, havjar, tofu ose turshi.

Salca, të tilla si salcë soje, salcë karkaleca, salcë peshku.

Soja dhe produktet e sojës.

Fruta të thata ose të pjekura, të tilla si rrush ose banane të pjekura ose avocado.

Pije alkoolike, të tilla si birra, verë e kuqe dhe likeret.

Ushqime të kombinuara që përmbajnë ndonjë nga përbërësit e mësipërm.

Ushqime të ruajtura në mënyrë të papërshtatshme ose ushqime të prishura. Ndërsa jeni duke marrë një MAOI, mjeku mund të rekomandojë të hani vetëm ushqime të freskëta – jo mbetjet ose ushqime jo të freskëta.

Pijet me kafeinë gjithashtu mund të përmbajnë tyramine, kështu që mjeku juaj mund të rekomandojë kufizime.

kolana e librave

MAOI-s, ndonëse efektive, në përgjithësi janë zëvendësuar me antidepresantë më të rinj që janë më të sigurta dhe shkaktojnë më pak efekte anësore. Megjithatë, një MAOI është një opsion i mirë për disa njerëz. Në raste të caktuara, një MAO lehtëson depresionin kur trajtimet e tjera kanë dështuar.

  • Shembuj të MAOI që përdoren për depresion përfshijnë:

Isocarboxazid (Marplan);

Phenelzine (Nardil);

Selegiline (Emsam);

Tranylcypromine (Parnate);

qetesuesit
qetesuesit

Është mirë të mësoni shenjat emergjente të një rritjeje të shpejtë dhe të rëndë të tensionit të gjakut (kriza hipertensionale), të cilat mund të përfshijnë:

Dhimbje koke e ashpër;

Përzierje dhe vjellje;

Djersitje dhe ankth të rëndë;

Gjakderdhje nga hunda;

Rrahje të shpejtë të zemrës;

Dhimbje gjoksi;

Ndryshimet në vizion;

Shkurtesa e frymëmarrjes;

Maramendje;

Rrallë, një rritje e rëndë e tensionit të gjakut mund të çojë në gjakderdhje në tru (hemorragjike).

Nëse merrni një MAOI, jini të përgatitur.

  • Pyetni mjekun:

Për një listë të ushqimeve që duhen shmangur – sigurohuni që të kuptoni saktësisht se çfarë është e sigurt për ju dhe çfarë nuk është.

Çfarë duhet të bëni nëse ju hani ose pini diçka me shumë tyramine, kështu që ju keni një plan veprimi ne këtë situate.