MENU
klinika

Project Syndicate

Paradoksi populist

03.06.2019 - 11:52

Për të mposhtur populizmin duhet që të ballafaqohemi me realitetin: politikat e këqija ekonomike nuk rezultojnë domosdoshmërisht në një qeveri që humbet pushtetin.

Si arritëm në këtë pikë, dhe çfarë hapash mund të ndërmarrim për të shpëtuar sa më shpejt që të jetë e mundur?

Faktorët e fuqishëm strukturorë ekonomikë në dekadat e fundit, duke përfshirë automatizimin, tregtinë dhe krizën financiare, kanë lënë shumë njerëz që ndihen të shpërfillur ose keqtrajtuar nga të djathtët dhe të majtët, të cilët kanë pasur kontroll mbi politikën ekonomike.

Kur populistët vijnë në pushtet, megjithatë, ata zbatojnë një gamë të politikave që krijojnë pasiguri dhe dekurajojnë investimet.

Zakonisht, qeveria do të konsiderohej përgjegjëse. Por populistët po e anashkalojnë këtë mekanizëm duke inkurajuar besimin se mediat janë të njëanshme, ekspertët janë gjithmonë të gabuar dhe faktet nuk janë fakte.

Brexit është një shembull i mirë. Nëse injorohen të dhënat ekonomike në Mbretërinë e Bashkuar gjatë 12 muajve të ardhshëm qeveria e re konservatore tërhiqet nga Bashkimi Evropian pa një marrëveshje, pengon tregtinë dhe dekurajon firmat nga investimet. Ose papunësia do të rritet, ose do të ketë më pak punë të mire, ose të dyja.

Por a do ta fajësojë elektorati qeverinë? Ndoshta jo. Prandaj, qeveria do të fajësojë BE-në, ekspertët, akademikët, shtypin dhe emigrantët.

Në Indi, nacionalistët hinduizëm të kryeministrit Narendra Modi në fakt e shtuan shumicën e tyre parlamentare në zgjedhjet e fundit, pavarësisht dështimit të qeverisë për të përmbushur premtimet e tij ndaj votuesve. Dhe në Shtetet e Bashkuara, oferta e rizgjedhjes së Presidentit Donald Trump mund të ndjekë një rrugë të ngjashme.

Tejkalimi i paradoksit populist dhe parandalimi i spirales së lidhur ekonomike në rënie kërkon politika të hartuara për të krijuar vende pune më të mira kudo. Hartimi i këtyre politikave është një premtim që politikanët mund të përmbushin me të vërtetë dhe se mbrojtësit e demokracisë liberale nuk mund të përballojnë më shumë.

Simon Johnson, një ish-shefi ekonomist i FMN-së, është profesor në MIT Sloan, një bashkëpunëtor i lartë në Institutin Peterson për Ekonomi Ndërkombëtare.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Jean Claude-Juncker/ Project Syndicate

Bota ka nevojë për europianët…

Një shans që s'duhet humbur

Frika do ta shpëtojë BE-në