MENU
klinika

Deklarata e ministrit gjerman

“Politikanët gjermanë ende viktima të terrorizmit”

22.06.2019 - 11:39

Ministri i jashtëm gjerman Heiko Maas ka bërë thirrje për protesta kundër ekstremizmit të krahut të djathtë, duke pretenduar në një opinion të botuar në edicionin e të shtunës në gazetën Bild se Gjermania “ka një problem terrorizmi”.

Në editorial, Maas iu përgjigj vrasjeve të fundit të një presidenti të qarkut gjerman, Walter Lübcke, si dhe kërcënimeve me vdekje drejtuar politikanëve pro-emigrant Henriette Reker dhe Andreas Hollstein, kryetarët e qyteteve gjermane të Gjermanisë Perëndimore të Këlnit dhe Altenës.

“Tetëdhjetë vjet pas fillimit të Luftës së Dytë Botërore, politikanët përsëri janë bërë viktima të terroristëve të krahut të djathtë, për shkak të besimit të tyre, për shkak të angazhimit të tyre ndaj vendit tonë,” shkruante Maas.

“E gjithë kjo tregon se shumë i mbyllin sytë edhe tani: Gjermania ka një problem të terrorizmit”.

Maas propozoi një protestë të së enjtes për demokracinë, e ngjashme me protestën e ndryshimeve klimatike “Të premtat për të ardhmen”, ku gjermanët “tregojnë se ne jemi më shumë se radikalët e djathtë, antisemitët dhe ndarësit”.

“Shumë shpesh, ka pasur fjalë për ‘raste individuale’ ose ‘tërbime’ kur bëhet fjalë për sulme nga e djathta,” tha Maas. “Terrori është terrori, nuk ka asgjë për të relativizuar.”

Maas u bëri thirrje gjermanëve, si avokatë të demokracisë, që “të nxjerrin kufij të qartë”, duke thënë se “demokracia vdes me indiferencë”.

Të enjten, politikanët gjermanë shprehën mllefin mbi kërcënimet me vdekje të pranuara nga politikanë të shumtë, duke përfshirë kryetarët e komunave Reker dhe Hollstein. Policia thotë se kërcënimet mund të rrjedhin gjithashtu nga ekstremistët e krahut të djathtë.

Muajin e kaluar, Ministria e Brendshme e Gjermanisë zbuloi se krimet e motivuara politikisht në Gjermani u ulën në 2018. Megjithatë, ai tha se ka një rritje të krimeve anti-semite dhe ksenofobike të urrejtjes, kryesisht të kryera nga autorët e krahut të djathtë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Albert Çaçi

Një vit i vështirë