MENU
klinika

Si të diagnostikoni çrregullimet!

Probleme me lëvizjen e duarëve? Këto mund të jenë shkaqet!

22.06.2019 - 14:19

Kyci i dorës lidh dorën me parakrahun. Nuk është një nyje e madh dhe ka disa nyje të vogla. Kjo e bën atë fleksibël dhe ju lejon të lëvizni dorën në mënyra të ndryshme.

Dora ka dy kocka të mëdha të parakrahut dhe tetë kocka të vogla të njohura si karpale. Ajo ka gjithashtu tendina dhe ligament , të cilat janë indet lidhës. Tendinat lidhin muskujt me eshtrat. Ligamentet lidhin kockat me njëra –tjetrën .

Cilat janë llojet e lëndimeve dhe çrregullimet e duarve?

Disa nga llojet më të zakonshme të lëndimeve dhe çrregullimeve të duarve janë:

Sindromi i tunelit të kyçit të dorës, që ndodh kur një nerv që shkon nga parakrahu në pëllëmbën e dorës dhe pengon lëvizjen.

dhimbje e duarve
dhimbje e duarve

Kiste Ganglion;

Thyerje;

Osteoartrit , lloji më i zakonshëm i artritit. Shkaktohet nga konsumimi i nyjeve;

Sprains dhe strains, të cilat janë lëndimet në ligament dhe lëndimet në muskujt ose tendina;

Tendinitis, inflamacion i një tendini, zakonisht për shkak të përdorimit të tepërt;

Kush është në rrezik për lëndimet dhe çrregullimet e duarve?

Disa gjëra mund t’ju vënë në rrezik më të madh për të pasur një problem me dorën, duke përfshirë;

Bërja e sporteve, të cilat mund t’ju vënë në rrezik për lëndime dhe vendos stres në dore. Dora mund të plagoset kur bën sportet e kontaktit. Dhe sporte të tjera të tilla si gjimnastikë dhe basketboll mund të dëmtojnë tendinat.

Bërja e lëvizjeve të përsëritura të duarve, të tilla si shtypja në tastierë, duke punuar në një linjë të montimit ose duke përdorur veglat elektrike.

Të kesh sëmundje të caktuara. Për shembull, artriti reumatoid mund të shkaktojë dhimbje dore.

Cilat janë simptomat e lëndimeve të duarve dhe çrregullimeve?

Simptomat e një problemi të duarve mund të ndryshojnë, varësisht nga problemi. Një simptomë e zakonshme është dhimbja e duarve. Disa simptoma të tjera të mundshme përfshijnë ënjtje, ulje në forcën e duarve, mpirje të papritur ose ndjesi shpimi.

Si diagnostikohen dëmtimet dhe çrregullimet e duarve?

Për të bërë një diagnozë, mjeku do të ndjekë këto procedura:

Do të marrë historinë tuaj mjekësore dhe do të pyesni për simptomat;

Do të bëjë një provim fizik, duke përfshirë kontrollin e forcës së duarve dhe gamën e levizjes;

Mund të bëjë një rreze X ose një test tjetër të imazhit;

Mund të bëjë teste të gjakut;

Cilat janë trajtimet për lëndimet dhe çrregullimet e duarve?

Trajtimet për dhimbjen e duarve varen nga lloji i dëmtimit ose çrregullimit. Ata mund të përfshijnë:

Clodhja e duarve;

Veshja e një mbrojtëseje;

Lehtësuesit e dhimbjes;

Doza me kortizon;

Terapi fizike;

Kirurgji;

A mund të parandalohen dëmtimet dhe çrregullimet e duarve?

Ju mundeni të parandaloni problemet e duarve.

Përdorni mbrojtëset e duarve, kur bëni sporte që ju vënë në rrezik për lëndimet e duarve

Në vendin e punës, kryeni stërvitje dhe bëni pushime të shpeshta të shkurtra. Gjithashtu, duhet t’i kushtoni vëmendje ergonomisë për të siguruar që po përdorni pozicionin e duhur të duarve gjatë punës.

Sigurohuni që të merrni mjaft kalcium dhe vitaminë D për të mbajtur kockat të forta.