MENU

Arsyet e tjera

Pse foshnja ime ka lindur para kohe?

11.06.2019 - 17:14

Kur foshnja lind më shumë se tre javë më herët se data e parashikuar, foshnja quhet “e parakohshme”.

Foshnjat e parakohshme (premature ) nuk janë rritur dhe zhvilluar aq sa duhet të jenë para lindjes.

Në pjesën më të madhe të rasteve , mjekët nuk e dinë pse fëmijët lindin herët.

Kur e njohin, shpesh ndodh që një nënë ka një problem shëndetësor gjatë shtatzënisë, siç janë:

-diabeti (sheqeri i lartë i gjakut);

-hipertension (tension të lartë);

-probleme të zemrës ose veshkave;

-një infeksion i membranave amniotike ose trakteve vaginale ose urinare;

humbja e foshnjave-konica.al
humbja e foshnjave-konica.al

Arsyet e tjera pse një fëmijë mund të lindin herët përfshijnë:

-gjakderdhje, shpesh për shkak të një placentë të ulët (placenta previa) ose një placentë që ndahet nga barku (abruption placental);

-duke pasur një mitër që nuk është formuar normalisht;

-që mbante më shumë se një fëmijë (binjakë, treshe ose më shumë);

-duke qenë nën peshë para shtatzënisë ose duke mos fituar peshë të mjaftueshme gjatë shtatzënisë;

-nënat që pinë duhan, përdorin drogë, ose pijnë alkool ndërsa mbeten shtatzënë;

A ka nevojë për kujdes të veçantë për fëmijën tim?

Po, prematurët mund të kenë shumë nevoja të veçanta. Fëmijët që lindin para kohe kanë tendencë të kenë më shumë probleme shëndetësore sesa foshnjat që lindin më afër datave të tyre të duhura. Kështu që shpesh duhet të kujdesen në një njësi të kujdesit intensiv neonatal.

Pse duhet fëmija im të qëndrojë i ngrohtë?

Prematurët nuk kanë yndyrë të mjaftueshme për të mbajtur temperaturën e trupit. Inkubatorët ose ngrohësit rrezatues i mbajnë ata të ngrohtë:

Ngrohësa foshnjore: Këto janë shtretër të vegjël me ngrohje mbi ta për të ndihmuar fëmijët të qëndrojnë të ngrohtë gjatë monitorimit.

Inkubatorët: Këto janë shtretër të vegjël të mbyllur me plastikë të pastër dhe të fortë. Temperatura në inkubator kontrollohet për të mbajtur temperaturën e trupit të fëmijës ku duhet të jetë. Mjekët, infermierët dhe të tjerët mund të kujdesen për fëmijën përmes vrimave në anët e inkubatorit.

Cilat janë nevojat ushqyese të fëmijës tim?

Qumështi i gjirit është ushqimi më i mirë për të gjitha foshnjat. Qumështi i gjirit ka proteina që ndihmojnë në luftimin e infeksionit. Shumica e prematurëve nuk mund të ushqehen direkt nga gji ose shishe në fillim. Nënat e pompojnë qumështin e gjirit dhe u jepet foshnjave nëpërmjet një tubi që shkon përmes hundës ose gojës dhe në stomak.

Për gratë që nuk mund të japin qumështin e gjirit, mjekët mund të sugjerojnë që qumështi i gjirit të njeriut të zëvëndësohet nga një qumësht i cili është një opsion i sigurt.

Nëse nuk ushqeni me gji, fëmija juaj do të marrë formulën. Ushqyes shtesë të quajtur fortifikues mund t’i shtohen qumështit të gjirit ose formulës. Kjo ndodh për shkak se prematurët kanë nevojë për më shumë kalori, proteina dhe lëndë ushqyese të tjera sesa foshnjat normale.

Prematurët ushqehen ngadalë për shkak se ata mund të marrin enterokolitin necrotizing (NEC), një problem serioz zorrësh.

Disa foshnje që janë shumë të vogla ose shumë sëmurë marrin ushqimin e tyre nëpërmjet ushqimeve intravenoze (ose IV – “në venë”) të quajtur ushqim total parenteral (TPN). TPN ka një përzierje të veçantë të ushqyesve si proteinat, karbohidratet, yndyrnat, vitaminat dhe mineralet.

Mjekët dhe dietistët i shikojnë me kujdes dietat e prematurët dhe bëjnë ndryshime kur është e nevojshme për t’u siguruar që foshnjat të marrin ushqimet e nevojshme për t’u rritur.

Cilat probleme shëndetësore mund të ndodhin?

Për shkak se organet e tyre nuk janë plotësisht të gatshëm të punojnë më vete, prematurët janë në rrezik për probleme shëndetësore. Në përgjithësi, sa më i parakohshëm është fëmija, aq më i madh është shansi i problemeve shëndetësore.

Këto probleme përfshijnë:

-anemi, kur foshnjat nuk kanë mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut;

-apnea, kur një fëmijë ndalon frymëmarrjen për një kohë të shkurtër; shkalla e zemrës mund të ulet; dhe lëkura mund të bëhet e zbehtë ose e kaltër;

-displasia bronkopulmonare dhe sindroma e distresit të frymëmarrjes, probleme me frymëmarrjen;

-hyperbilirubinemia, kur bebet kanë nivele të larta të bilirubinës, e cila prodhohet nga ndarja normale e qelizave të kuqe të gjakut. Kjo çon në verdhëz, një zverdhje të lëkurës dhe të bardhëve të syve;

-enterokolit necrotizing, një sëmundje serioze e zorrëve;

-patent ductus arteriosus, një problem me zemrën;

-retinopatia e parakohshme, një problem me retinën e syrit;

-infeksionet që foshnjat mund të marrin nga nëna para, gjatë, ose pas lindjes;

Çfarë tjetër duhet të dini?

Nëna shpesh kanë nevojë për kujdes të veçantë pasi të largohet nga kujdesi intensiv, kur ka pasur lindje me rrezik të lartë ose programin e ndërhyrjes së hershme. Në varësi të shëndetit të tyre, ato mund të kenë nevojë për kujdes nga specialistët, siç janë mjekët që trajtojnë probleme me trurin dhe sistemin nervor (neurologët), sytë (oftalmologët) dhe mushkëritë (pulmonologët).

Nënat gjithashtu do të duhet të shkojnë në të gjitha vizitat e mjekut, duke përfshirë edhe kontrollet e fëmijëve të shëndetshëm, të bëjnë të gjitha vaksinat që duhen që foshnat të qëndrojnë të shëndetshëm dhe të kenë teste rutinore të dëgjimit dhe syrit.

Ndërsa fëmija juaj rritet, mjekët do të kontrollojnë:

-rritjen e fëmijës;

-zhvillimin, duke përfshirë fjalën dhe gjuhën, të mësuarit dhe aftësitë motorike;

-tonin e muskujve, forcën dhe reflekset;

Kujdesi për një prematurët mund të jetë më kërkues se sa kujdesi për një fëmijë normal;

Kujdesuni për veten duke ngrënë mirë, duke pushuar kur mundeni, dhe duke u ushtruar. Kaloni kohë me njëri-tjetrin me fëmijët tuaj të tjerë kur mundeni, dhe merrni ndihmë nga të tjerët.

Kërkoni mbështetje nga miqtë, familja dhe grupet mbështetëse.