MENU
klinika

Shenjat paralajmëruese

Sa e rrezikshme është rritja e nivelit të sheqerit në gjak?

23.06.2019 - 15:59

Sindromi Hipergosmik Hiperglicemik Nonketotic, ose HHNS, është një gjendje serioze më shpesh e parë tek personat e moshuar.

HHNS mund të ndodhë tek njerëzit me diabet tip 1 ose tip 2 që nuk kontrollohen siç duhet, por ndodh më shpesh tek njerëzit me tipin 2. HHNS zakonisht vjen nga diçka tjetër, si një sëmundje ose infeksion.

Në HHNS, rriten nivelet e sheqerit në gjak dhe trupi përpiqet të heqë qafe sheqerin e tepërt duke e kaluar në urine. Ju duhet të shkoni më shpesh në banjë në fillim. Gjithashtu, mund të keni shumë etje. Edhe nëse nuk keni etje, duhet të pini lëngje. Nëse nuk pini mjaftueshëm lëngje në këtë pikë, mund të dehidratoheni.

Nëse HHNS vazhdon, dehidrimi i rëndë do të çojë në konfiskime, koma dhe përfundimisht vdekje. HHNS mund të zgjasë disa ditë ose edhe javë.

  • Mësoni shenjat paralajmëruese të HHNS:

Niveli i sheqerit në gjak mbi 600 mg / dl;

Gojë e thatë, e tharë;

Etja ekstreme (edhe pse kjo mund të zhduket gradualisht);

Lëkura e ngrohtë, e thatë që nuk djersin;

Temperaturë e lartë (për shembull, mbi 39 gradë celsius);

kolana e librave

Përgjumje ose konfuzion;

Humbja e vizionit

Hallucinacione (duke parë ose dëgjuar gjëra që nuk janë aty);

Dobësi në njërën anë të trupit;

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, shkoni menjëherë në urgjencë.

  • Si mund ta shmangim?
qelizat e gjakut-konica.al

HHNS ndodh vetëm kur diabeti është i pakontrolluar. Mënyra më e mirë për të shmangur HHNS është kontrollimi i rregullt i sheqerit në gjak.

Shumë njerëz kontrollojnë sheqerin e tyre në gjak disa herë në ditë, të tilla si para ose pas ngrënies.

Bisedoni me mjeku rreth asaj se kur duhet ta kontrolloni dhe rreth intervalit të sheqerit në gjak, kur duhet të shqetësoheni nëse sheqernat e gjakut janë shumë të larta ose shumë të ulëta dhe jo në rangun tuaj të synuar.

Kur jeni sëmurë, dhet të kontrolloni më shpesh sheqerin në gjak dhe pini një gotë lëng (pa alkol dhe pa kafeinë) çdo orë.

Punoni me mjekun për të zhvilluar planin tuaj ditor për të mbajtur gjendjen nën kontroll.