MENU

Shkaqet dhe trajtimi

Sëmundje kronike të mushkërive tek foshnjat e porsalindura

11.06.2019 - 17:46

Foshnjet që lindin shumë shpejt ose që kanë probleme të frymëmarrjes menjëherë pas lindjes janë në rrezik për dysplasia bronkopulmonare (BPD), ndonjëherë i quajtur sëmundje kronike e mushkërive.

Megjithëse shumica e foshnjave janë plotësisht të rimëkëmbur me disa probleme shëndetësore afatgjata, BPD mund të jetë serioze dhe duhet një kujdes intensiv mjekësor.

Bebet nuk lindin me BPD. Ajo zhvillohet kur foshnjat e parakohshme me sindromin e distresit respirator (RDS) kanë nevojë për ndihmë për të marrë frymë për një periudhë të gjatë, gjë që mund të çojë në inflamacion (dhimbje) dhe dhëmbëza në mushkëri.

Displasia bronkopulmonare përfshin zhvillim jonormal të indeve të mushkërive. Ajo më së shpeshti prek foshnjat e parakohshme, të lindur me mushkëri të pazhvilluar.

“Dysplasia” do të thotë ndryshime jonormale në strukturën ose organizimin e një grupi të qelizave. Ndryshimet e qelizave në BPD zhvillohen në rrugët e frymëmarrjes më të vogla dhe alveole të mushkërive, duke e bërë të vështirë marrjen e frymës dhe duke shkaktuar probleme me funksionin e mushkërive.

Së bashku me astmën dhe fibrozën cistike, BPD është një nga sëmundjet kronike të mushkërive më të zakonshme tek fëmijët.

Fëmijët me peshë lindje jashtëzakonisht të ulët (më pak se 2.2 kg ose 1.000 gramë) janë më së shumti në rrezik për zhvillimin e BPD-së. Megjithëse shumica e këtyre foshnjave përfundimisht rritin simptomat më serioze, në raste të rralla BPD – në kombinim me komplikime të tjera të moshës së parakohshme – mund të jetë fatale.

Shkaqet e BPD-së

Shumica e rasteve të BPD-së ndikojnë tek foshnjat e parakohshme, zakonisht ata që lindin më shumë se 10 javë më herët dhe peshojnë më pak se 2 kg . Këto foshnje kanë më shumë gjasa të zhvillojnë RDS (të quajtur edhe sëmundja e membranës hialine), e cila është rezultat i dëmtimit të indeve të mushkërive nga të qenit në një ventilator mekanik për një kohë të gjatë.

Ventilatorët mekanikë bëjnë frymëmarrjen për foshnjat, mushkëritë e të cilëve janë tepër të papjekura për t’i lënë ata të marrin frymë më vete. Oksigjeni shpërndahet në mushkëri nëpërmjet një tubi të futur në traken e foshnjës dhe është dhënë nën presionin e makinës për të lëvizur siç duhet ajrin në mushkëri të ngurtë dhe të pazhvilluar.

Ndonjëherë, për këto foshnje të mbijetojnë sasia e oksigjenit të dhënë duhet të jetë më e lartë se përqendrimi i oksigjenit në ajër që ne zakonisht marrim frymë. Kjo ventilim mekanik është thelbësor për mbijetesën e tyre. Por me kalimin e kohës, presioni nga ventilimi dhe marrja e tepërt e oksigjenit mund të dëmtojë mushkëritë delikate të një porsalinduri, duke çuar në RDS.

Pothuajse gjysma e të gjithë fëmijëve me peshë lindje jashtëzakonisht të ulët do të zhvillojnë një formë të RDS. RDS konsiderohet BPD kur prematurët ende nevojë për terapinë e oksigjenit .

BPD gjithashtu mund të jetë për shkak të problemeve të tjera që mund të ndikojnë në mushkëritë e brishta të një porsalinduri, të tilla si trauma, pneumonia dhe infeksione të tjera. Të gjitha këto mund të shkaktojnë inflamacion dhe dhëmbëza të lidhura me BPD, madje edhe në të porsalindur afatgjatë ose, shumë rrallë, në foshnjat dhe fëmijët e lindur në kohë.

humbja e foshnjave-konica.al
humbja e foshnjave-konica.al
  • Diagnoza

Faktorë të rëndësishëm në diagnostikimin e BPD-së janë parakohshmëria, infeksioni, varësia e ventilatorit mekanik dhe ekspozimi i oksigjenit.

BPD zakonisht diagnostikohet nëse një i mitur ende ka nevojë për oksigjen shtesë dhe vazhdon të tregojë shenja të problemeve të frymëmarrjes pas 28 ditësh .Rrezet X të gjoksit mund të jenë të dobishëm në marrjen e diagnozës. Në foshnjat me RDS, rrezet X mund të tregojnë mushkëritë që duken si qelq . Në foshnjat me BPD, rrezet X mund të tregojnë mushkëri që duken si sfungjer .

  • Trajtimi i BPD-së

Nuk ka trajtim mjekësor në dispozicion . Trajtimi është fokusuar në mbështetjen e frymëmarrjes dhe nevojave të oksigjenit të foshnjave me BPD dhe për t’i ndihmuar ata të rriten dhe të zhvillohen.

Dallimet e para të diagnostikuara me BPD marrin një kujdes intensiv mbështetës në spital, zakonisht në një njësi të kujdesit intensiv neonatal (NICU) derisa ata të marrin frymë mirë, pa mbështetjen e një mekanizmi mekanik.

Disa foshnje gjithashtu mund të kenë ventilim të avullit, një ventilim të vazhdueshëm të presionit të ulët që ndihmon në minimizimin e dëmtimit të mushkërive nga ventilimi që kontribuon në BPD.

Foshnjat me BPD trajtohen gjithashtu me lloje të ndryshme ilaçesh që ndihmojnë në mbështetjen e funksionit të mushkërive. Këto përfshijnë bronkodilatatorë (të tilla si albuterol) për të ndihmuar në mbajtjen e rrugëve të frymëmarrjes dhe diuretikët (si furosemidi) për të zvogëluar ngritjen e lëngjeve në mushkëri.

Antibiotikët nganjëherë nevojiten për të luftuar infeksionet bakteriale sepse foshnjat me BPD kanë më shumë gjasa të zhvillojnë pneumoni. Një pjesë e trajtimit të një fëmije mund të përfshijë administrimin e surfaktantit, një lubrifikant natyral që përmirëson funksionin e frymëmarrjes.

Prodhimi i surfaktantëve mund të ndikohet në foshnjat me RDS të cilët ende nuk kanë zhvilluar BPD, kështu që ata mund t’u jepen surfaktantë natyralë ose sintetikë për të ndihmuar në mbrojtjen kundër BPD-së.

Gjithashtu, foshnjat mund të kenë nevojë për ushqim me formula të kalorive të larta përmes një tubi gastrostomy (tub G).

Ky tub futet nëpër bark dhe ushqen direkt në stomak, në mënyrë që të fitojnë mjaft kalori dhe të fillojnë të rriten.

Në raste të rënda, foshnjat me BPD nuk mund të përdorin sistemet e tyre gastrointestinale për të tretur ushqimin . Këto foshnja kërkojnë ushqime intravenoze (IV) – të quajtura TPN ose ushqim total parenteral – të përbërë nga yndyrna, proteina, sheqerna dhe ushqyes. Këto janë dhënë përmes një tubi të vogël të futur në një venë të madhe përmes lëkurës së foshnjës.

dhembet e foshnjes-konica.al

Koha e kaluar në kujdes intensive për foshnjat me BPD mund të shkojnë nga disa javë në disa muaj. Gjatësia mesatare e kujdesit intensiv në spital për foshnjat me BPD është 120 ditë. Edhe pas largimit nga spitali, foshnja mund të ketë nevojë për ilaçe të vazhdueshme, trajtime të frymëmarrjes ose madje edhe oksigjen në shtëpi.

Shumica e foshnjave largohen nga oksigjeni shtesë deri në fund të vitit të tyre të parë, por disa nga rastet serioze mund të kenë nevojë për një ventilator për disa vite ose, rrallë, madje edhe gjithë jetën e tyre.

Përmirësimi i çdo fëmije me BPD është gradual. Shumë fëmijë të diagnostikuar me BPD do të rimëkëmben pranë funksionit normal të mushkërive, por kjo kërkon kohë. Indet e mushkërive të dërrmuara dhe të mprehta gjithmonë nuk do të funksionojnë aq mirë sa duhet.

Por, ndërsa rriten foshnjat me BPD, indet e reja të mushkërive mund të formohen dhe rriten dhe mund të marrin pjesën më të madhe të punës së frymëmarrjes për indet e dëmtuara të mushkërive.