MENU
klinika

Irani, Afganistani i ri

SHBA-së do t’i kushtonte shumë lufta me Iranin…

25.06.2019 - 18:13

Marrëdhëniet midis Teheranit dhe Uashingtonit vazhdojnë të jenë të tensionuara. Cilat mund të jenë implikimet e një konflikti të mundshëm ndërmjet dy kombeve?

Menjëherë pas rrëzimit të avionit amerikan, New York Times raportoi se Presidenti i SHBA Donald Trump miratoi sulme ushtarake kundër Iranit, por pastaj ndryshoi mendje.

Le të fillojmë duke thënë se vendimi për të nisur një operacion ushtarak kundër Iranit, duke përfshirë kohën dhe vendin specifik, duhet të merret nga një grup shumë i vogël i zyrtarëve të lartë politikë dhe ushtarakë amerikanë. Në takime të tilla, asnjë rrjedhje nuk mund të ndodhë sipas definicionit.

Tani, le të hedhim një vështrim në disa nga detajet. Dallimi midis një “sulmi” dhe një “operacioni” është mjaft domethënës, së paku sa i përket kohëzgjatjes dhe forcave dhe pajisjeve të përfshira.

Vlen të theksohet se SHBA-ja kurrë nuk ka pasur kujdes për numrin e viktimave, qoftë në mesin e personelit ushtarak ose të popullatës civile të kundërshtarëve të saj.

Për më tepër, qëllimi i çdo konflikti ushtarak është të bëjë sa më shumë dëmtime ndaj armikut tuaj sa të jetë e mundur në aspektin e personelit, pajisjeve ushtarake dhe pajisjeve të tjera. Kështu arrihen qëllimet e çdo konflikti të armatosur.

Këtu duhet të kuptojmë se Irani menjëherë do të hakmerret, dhe Teherani nuk ka aftësi të vogla për këtë. Me fjalë të tjera, do të ishte një luftë e plotë.

Për SHBA, nuk do të përfundonte pa pasoja, si në Siri. Dhe SHBA duket se ka një ide shumë të paqartë se si do të dukej një fitore ushtarake ndaj Iranit.

kolana e librave

Nuk ka dyshim se një fushatë e zgjatur ajrore nga ana e SHBA do të minojë potencialin ushtarak dhe ekonomik të Iranit dhe do ta bëjë vendin si Afganistani, duke shkatërruar tërësisht industrinë e prodhimit dhe eksportit të hidrokarbureve.

Pra, teorikisht, SHBA mund të bombardojë Iranin për, për shembull, 100 ditë, duke shkatërruar ekonominë dhe infrastrukturën e vendit hap pas hapi.Megjithatë, çmimi që SHBA do të duhet të paguajë për fillimin e një konflikti të tillë ushtarak mund të jetë shumë i lartë.

Për shembull, Irani mund t’i përgjigjet agresionit amerikan duke nisur raketat balistike të ndërmjetme dhe më të shkurtra për të synuar fushat dhe terminalet e naftës dhe gazit në Arabinë Saudite, Katar, Kuvajt dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Së pari, duhet të theksohet se edhe pse aftësitë e agjencive të inteligjencës amerikane janë pothuajse të pafundme, mjaft vende të lëshimit të raketave iraniane mbeten të pazbuluara.

Së dyti, sistemet amerikane të mbrojtjes ajrore në Gjirin Persik, sado efektive, nuk do të qëllonin poshtë çdo rakete të fundit iraniane..

SHBA-Iran

Nëse një skenar i tillë do të realizohej, kjo do të sillte kaos të pakonceptueshëm në ekonominë globale dhe do të nxiste menjëherë rritjen e çmimeve të naftës.

Për të zgjidhur problemin e Iranit një herë e përgjithmonë, SHBA do të duhet të nisë një operacion në shkallë të gjerë, me ushtrinë amerikane që pushton vendin. Amerika do të duhet të zhdukë të dyja forcat e rregullta iraniane dhe Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike, të heqë dorë nga lidershipi aktual i Iranit dhe të ketë një prani ushtarake në çdo qytet të madh për 10-15 vitet e ardhshme, duke mbajtur kontroll mbi të gjithë vendin në ne te njejten kohe.

SHBA-të nuk arritën ta bënin këtë në Afganistan, gjë që është disa herë më i vogël se Irani në aspektin e territorit dhe të popullsisë. Dhe pothuajse 18 vjet më vonë, SHBA-ja nuk ka arritur asgjë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Trump kërkon të nisë bisedimet

Marrëdhëniet SHBA-Iran po përmirësohen