MENU
klinika

Rreziku

Shpretka, çrregullimet dhe rëndësia e tyre!

18.06.2019 - 21:49

Shpretka, një organ i butë, i madh sa grushti i një personi, gjendet në pjesën e sipërme të majtë të barkut, vetëm nën kahun e brinjëve.

Arteria splenike sjell gjak në shpretkë nga zemra. Gjaku del nga shpretka përmes venës splenik, e cila rrjedh në një venë më të madhe (vena e portës) që mbart gjakun në mëlçi. Shpretka ka një mbulesë të indeve fijore (kapsula splenike) që mbështet enët e gjakut dhe enët e tij limfatike.

Shpretka përbëhet nga dy lloje themelore të indeve, secila me funksione të ndryshme:

-Pulp i bardhë;

-Pulp i kuq;

Pulpa e bardhë është pjesë e sistemit të luftimit të infeksionit (sistemi imunitar). Ai prodhon qeliza të bardha të gjakut të quajtur limfocite, të cilat prodhojnë antitrupa (proteina të specializuara që mbrojnë nga pushtimi nga substanca të huaja).

Pulpa e kuqe filtron gjakun, duke hequr materialin e padëshiruar. Pulpa e kuqe përmban qeliza të tjera të bardha të gjakut të quajtura fagocite që gëlltitin mikroorganizmat, siç janë bakteret, kërpudhat dhe viruset. Gjithashtu monitoron qelizat e kuqe të gjakut, duke shkatërruar ato që janë anormale ose tepër të vjetra ose të dëmtuara për të funksionuar siç duhet. Përveç kësaj, tuli i kuq shërben si një rezervuar për elementë të ndryshëm të gjakut, sidomos qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet (grimcat qelizore të përfshira në mpiksje). Megjithatë, lirimi i këtyre elementeve është një funksion i vogël i pulpës së kuqe.

Njerëzit mund të jetojnë pa shpretkë (një gjendje e quajtur asplenia).

Asplenia është humbja e funksionit splenic për shkak të:

kolana e librave

-Mungesës së shpretkës në lindje;

-Heqja kirurgjike e shpretkës (splenectomy);

-Një sëmundje që ndikon në shpretkë;

Mungesa e shpretkës në lindje është një çrregullim i rrallë. Foshnjat me këtë çrregullim shpesh kanë edhe një defekt në zemër.

Splenectomy është heqja kirurgjikale e shpretkës. Kjo mund të bëhet në njerëz ndryshe të shëndetshëm të cilët kërkojnë splenectomy pas një dëmtimi shpretkë ose në njerëz me sëmundje që shkaktojnë shpretkë për të zgjeruar dhe për këtë arsye të kërkojë splenectomy.

Njerëzit me aspleni funksionale kanë një shpretkë që nuk funksionon siç duhet. Asplenia funksionale mund të jetë për shkak të një sërë sëmundjesh. Shkaqet e zakonshme përfshijnë sëmundjen e qelizave të gjakur , sëmundjen celiac dhe sëmundjen e mëlçisë alkoolike. Asplenia funksionale mund të ndodhë edhe pas lëndimit të arterieve ose venave të shpretkës.

Kur shpretka hiqet ose nuk funksionon, trupi humbet disa nga aftësitë e tij për të prodhuar antitrupa mbrojtëse dhe për të hequr mikroorganizmat e padëshiruar nga gjaku. Si rezultat, aftësia e trupit për të luftuar infeksionet është e dëmtuar. Megjithatë, organet e tjera (kryesisht të mëlçisë) kompensojnë humbjen duke rritur aftësinë e tyre për luftimin e infeksionit dhe duke monitoruar dhe hequr qelizat e kuqe të gjakut që janë anormale, tepër të vjetra ose të dëmtuara.

Njerëzit që nuk kanë shpretkë janë në rrezik veçanërisht të lartë të infeksioneve për shkak të rolit të shpretkës në luftimin e llojeve të caktuara të baktereve, si Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis dhe Haemophilus influenzae. Për shkak të këtij rreziku, njerëzit marrin vaksina për të ndihmuar në mbrojtjen e tyre nga infeksioni me këto organizma. Njerëzit duhet gjithashtu të jenë të sigurt se ata marrin vaksinën e gripit çdo vit, siç rekomandohet tani për të gjithë njerëzit.

Disa njerëz marrin antibiotikë të përditshëm për të parandaluar infeksionet, veçanërisht kur kanë një çrregullim tjetër (si sëmundja e qelizave të gjakut ose kanceri) që rrit rrezikun e zhvillimit të infeksioneve ose kontaktojnë rregullisht me fëmijët.