MENU
klinika

Shkaqet dhe simptomat

Shtatzania ektopike, një gjendje kërcënuese për jetën

17.06.2019 - 15:54

Një shtatzëni ektopike ndodh kur një vezë e fekonduar implantohet  dhe rritet jashtë zgavrën kryesore të mitrës.

Shtatzënia fillon me një vezë të fekonduar. Normalisht, veza e fekonduar i bashkëngjitet mitrës.

Një shtatëzani ektopike ndodh më shpesh në një tub fallopian, i cili kalon  vezët nga vezoret në mitër. Ky lloj shtatzanie ektopike quhet shtatzani tubal. Ndonjëherë, një shtatzëni ektopike ndodh në zona të tjera të trupit, të tilla si vezore, zgavrën e barkut ose pjesën e poshtme të mitrës (qafës së mitrës), e cila lidhet me vaginën.

Shtatzënia ektopike nuk mund të vazhdojë normalisht.

shtatzani epapritur-knica.al

Veza e fekonduar nuk mund të mbijetojë dhe indi në rritje mund të shkaktojë gjakderdhje të rrezikshme për jetën, nëse nuk trajtohet.

  • Simptomat

Ju nuk mund të vini re asgjë në fillim. Sidoqoftë, disa gra me shtatzëni ektopike kanë shenja të zakonshme të hershme ose simptoma të shtatzënisë – një periudhë e humbur, ndjeshmëri e gjirit dhe të vjellaa.

Nëse bëni testin e shtatzënisë, rezultati do të jetë pozitiv. Sidoqoftë, një shtatzëni ektopike nuk mund të vazhdojë normalisht.

Shenjat dhe simptomat rriten ndërsa veza e fekonduar rritet në vendin e papërshtatshëm.

Paralajmërim i hershëm i shtatëzanisë ektopike

Shpesh, shenja e parë paralajmëruese e shtatzënisë ektopike është dhimbja e legenit. Mund të ndodhë edhe gjakderdhja e lehtë vaginale.

Nëse rrjedh gjak nga tubi fallopian, ju mund të ndjeni rritje të dhimbjes së barkut, një thirrje për të pasur një lëvizje të zorrëve ose siklet pelvike. Nëse ndodh gjakderdhja e rëndë (hemoragjia), mund të ndjeni dhimbje në shpatull kur gjaku mbush legenin dhe barkun. Simptomat specifike varen nga vendi ku grumbullohet gjaku dhe cilat nerva janë prekur.

temperatura-e-larte-ne-shtatzani-konica.al
  • Simptoma të urgjencës

Nëse veza e fekonduar vazhdon të rritet në tubën fallopiane, ajo mund të shkaktojë thyerjen e tubit. Mund të ndodhë edhe gjakderdhja e rëndë brenda barkut. Simptomat e kësaj gjendjeje  kërcënuese për jetën përfshijnë kontraksione të rënda, dhimbje të rënda abdominale dhe shoku.

Kërkoni ndihmë urgjente mjekësore nëse keni ndonjë shenjë ose simptomë të një shtatëzanie ektopike, duke përfshirë:

-Dhimbje të rënda të barkut ose legenit gjatë shtatzënisë;

-Gjakderdhje jonormale vaginale;

-Dhimbje ekstreme;

Simptoma të tjera në lidhje, sidomos nëse keni faktorë rreziku për një shtatzëni ektopike.

  • Shkaqet

Shtatzënia tubale – lloji më i zakonshëm i shtatzënisë ektopike – ndodh kur një vezë e fekonduar ngec në rrugën e saj për në mitër, shpesh sepse tubi fallopian dëmtohet nga inflamacioni ose është i dëmtuar. Pabarazitë hormonale ose zhvillimi jonormal i vezës së fekonduar gjithashtu mund të luajnë një rol të rëndësishëm.

  • Faktorët e rrezikut

Disa gjëra që ju bëjnë të keni më shumë gjasa të keni shtatzëni ektopike janë:

Shtatzënia e mëparshme ektopike. Nëse e keni pasur këtë lloj shtatzanie para, ka më shumë gjasa që të keni një tjetër.

Inflamacion ose infeksion. Infeksionet e transmetuara seksualisht, si gonorreja ose klamidia, mund të shkaktojnë inflamacion në tubat dhe organet e tjera të afërta dhe të rrisin rrezikun e shtatzënisë ektopike.

Trajtimet e fertilitetit. Disa studime sugjerojnë se gratë që kanë fekondim in vitro (IVF) ose trajtime të ngjashme kanë më shumë gjasa të kenë një shtatzëni ektopike. Vetë infertilitetit mund të rrisë rrezikun.

Kirurgji Tubale. Kirurgjia për të korrigjuar një tub fallopian të mbyllur ose të dëmtuar mund të rrisë rrezikun e shtatzënisë ektopike.

grua shtatzene
grua shtatzene

Zgjedhja e kontrollit të lindjes. Shanset për të mbetur shtatzënë gjatë përdorimit të një pajisjeje intrauterine (IUD) janë të rralla.

Pirja e duhanit. Pirja e duhanit pak para se të mbeteni shtatzënë mund të rrisë rrezikun e një shtatëzanie ektopike. Sa më shumë pini duhan, aq më i madh është rreziku.

  • Komplikimet

Një shtatzëni ektopike mund të shkaktojë që tubi fallopian të rri i hapur.

Pa trajtim, tubi i thyer mund të çojë në gjakderdhje të rrezikshme për jetën.