MENU
klinika

Nga Washington Post

Si Putin e humbi besimin e të rinjve rusë…

18.06.2019 - 16:29

Në vitet e fundit, të rinjtë e Rusisë janë kritikuar ashpër për apatinë dhe konformizmin politik, por edhe për format e rrezikshme të aktivizmit dhe patriotizmit.

Disa studiues i përshkruan ato si versioni i ri i Komsomol, organizata rinore e drejtuar nga Partia Komuniste e Bashkimit Sovjetik.

Por në mars të vitit 2017, mijëra rusë të rinj, duke sfiduar të gjitha pritjet, dolën në rrugë për të protestuar kundër korrupsionit të qeverisë. Pra Kremlini është duke fituar apo humbur zemrat dhe mendjet e tyre?

Duket se Presidenti Vladimir Putin dhe Kremlini mund të kenë humbur mbështetjen e pandërprerë të të rinjve.

Brezi i ri i rusëve, të moshës 17-25 vjeç, e gjejnë veten të shkëputur kryesisht nga lidershipi i plakur i vendit, retorika nostalgjike sovjetike dhe agjenda nepotike. Megjithëse vlerësimet mesatare të miratimit të Putinit mbeten relativisht të larta (mbi 60 përqind), mbështetja e tij në mesin e të rinjve ka rënë ndjeshëm gjatë dekadës së fundit.

Një konflikt në gjeneratë është një nga nxitësit kryesorë të shkëputjes në rritje midis udhëheqjes së Rusisë dhe rinisë së saj. Putini është 66 vjeç dhe shumica e anëtarëve të rrethit të tij të brendshëm janë në moshën 60-vjeçare. Putini dhe fakti që ai rrallë përdor internetin e bëjnë atë të duket i vjetër.

Për më tepër, rënia graduale ekonomike e Rusisë ka përkeqësuar pabarazinëNdërsa standardet e jetesës përkeqësohen, ankthi është vendosur midis rusëve, duke përfshirë edhe të rinjtë.

kolana e librave

Rusët e rinj janë gjithnjë e më të vetëdijshëm se korrupsioni dhe nepotizmi kontribuojnë në pasigurinë e tyre ekonomike. Nuk është befasi që, sipas një sondazhi të kryer në dhjetor 2018, 41 për qind e rusëve thonë se kanë ndërmend të emigrojnë.

Por ndoshta faktori më interesant në lojë është politika e dështuar e Kremlinit për të rinjtë.

Çuditërisht, sipas disa vlerësimeve, 75 përqind e demonstruesve në protestat masive të vitit 2017 ishin nën moshën 30 vjeç.

Megjithëse vetëm 14 për qind e rusëve të rinj thonë se janë gati të marrin pjesë në një protestë dhe 72 për qind e shohin atë si një mënyrë joefikase për të ndikuar mbi qeverinë, shumë prej tyre janë të angazhuar në aktivizmin qytetar në nivel lokal.

Megjithatë, duket se Kremlini po shqyrton një strategji për të fituar të rinjtë. Mbikëqyrja e politikës së të rinjve thuhet se i është besuar Sergei Kiriyenko, zëvendës shefit të parë të administratës së Putinit dhe organizatorit pas rizgjedhjes së tij.

Agjencise federale përgjegjëse për punët e rinisë i është dhënë një buxhet i ri shtatë herë më i madh se ai në vitin 2018.

Rezultatet e përpjekjeve të reja të Kremlinit për të rinjtë do të kërkojë vite për t’u realizuar. Por nëse historia e kohëve të fundit është ndonjë tregues, këto përpjekje nuk do të jenë të suksesshme. Ndërsa regjimi i Putinit rritet më i vjetër, më i ngurtë dhe shtypës, konflikti me rusët e rinj do të ‘nxehet’ më shumë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Euroskepticizëm apo eurorealizëm?

“Ballkanizimi” i Evropës

Rezultatet tronditëse të një raporti britanik

“Gjysma e rusëve në Londër janë spiunë të Kremlinit”